Het was hard werken voor een zakcentje, zag fotograaf Jolanda Bakker in de buurt van een inleverpunt in Zevenhuizen.
Het was hard werken voor een zakcentje, zag fotograaf Jolanda Bakker in de buurt van een inleverpunt in Zevenhuizen.

Daar gaat de kerstboom weer

Zuidplas - Ruim tweehonderd kerstbomen méér dan vorig jaar zijn woensdag 5 januari in Zuidplas ingeleverd bij de inzamelpunten van de gemeente. Naast 4238 kerstbomen zonder kluit - die versnipperd worden - namen medewerkers ruim zeventig bomen met kluit in ontvangst. Gezonde exemplaren hebben donderdag een plek gekregen in een van de twee kerstbomenbossen in Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel. 

Met de 'bossen' wil de gemeente bijdragen aan een duurzame en circulaire economie. De ervaringen met de eerste ‘kerstboom eruit, bos erin'-actie vorig jaar waren goed. In Moordrecht leverden toen zestig inwoners een kerstboom met kluit in. De bomen zijn het afgelopen jaar verzorgd door medewerkers van zorgboerderij de Bovenstee. Het merendeel van de bomen heeft het goed gedaan, waardoor inwoners de kerstbomen begin december weer konden ophalen.

Het tweede kerstbomenbos is aangelegd achter begraafplaats Essehof in Nieuwerkerk aan den IJssel. Medewerkers van arbeidstrainingscentrum De Wilg gaan het onderhouden.

Als dank voor het onderhoud ontvingen de Bovenstee en De Wilg vorige week een cheque uit handen van de wethouders Daan de Haas en Jan Willem Schuurman.

Lees verder op pagina 3


Verlaging van maximumsnelheid op N219 op tafel

Zuidplas - De maximumsnelheid op de N219 tussen de snelwegen A20 en A12 wordt mogelijk in de toekomst verlaagd. De aanpassing van de snelheid hoort bij een pakket maatregelen dat wordt overwogen om de verkeersdoorstroming rondom het Vijfde Dorp goed te houden.

Door Erik van Leeuwen

Op de verbindingsweg tussen de A20 en A12 mag nu tachtig kilometer per uur worden gereden. Die maximumsnelheid zou in de toekomst verlaagd kunnen worden tot zestig of vijftig kilometer per uur. Marco van Lente, opgavemanager van het middengebied van de Zuidplaspolder, zei onlangs dat de verlaging van de maximumsnelheid op tafel ligt. “Het is één van de opties waarnaar we kijken.”

Zeker is dat er de komende tien jaar veel gaat gebeuren qua infrastructuur in het gebied. Dat is ook nodig om een ‘verkeersinfarct’ te voorkomen. Provincie Zuid-Holland en de betrokken gemeenten hebben samen vele miljoenen uitgetrokken voor mobiliteit en een goede doorstroming van het verkeer.
In het Vijfde Dorp komen achtduizend woningen en er is 65 hectare aan bedrijventerrein gereserveerd. Het aantal verkeersbewegingen in het gebied zal daardoor fors toenemen.

Er zijn inmiddels diverse verkeersonderzoeken gehouden. Die laten een forse toename van het verkeer zien. De modellen hebben de gevolgen voor het verkeer tot 2040 in kaart gebracht voor de hele omgeving. Daarbij is verder gekeken dan alleen het Vijfde Dorp, ook de effecten van de toekomstige verbreding van de A20 en de bouw van het Koningskwartier in Zevenhuizen, van Westergouwe in Gouda en Triangel in Waddinxveen, zijn meegenomen.
Lees verder op pagina 7