Dat kinderen ook in de winter buitenspelen, wordt met de campagne gestimuleerd.
Dat kinderen ook in de winter buitenspelen, wordt met de campagne gestimuleerd.

'Hartje Winter' stuurt kinderen naar buiten

Regio - Bijna vijfhonderd kinderopvanglocaties in Zuid-Holland - waaronder buitenschoolse opvang Het Ganzennest in Moerkapelle en een gastouder in Zevenhuizen - doen mee met de landelijke campagne voor buiten spelen in de winter. 

Kinderen spelen in de zomermaanden gemiddeld 17 uur per week buiten, in de koude maanden is dat 8 uur per week. Ze brengen dan veel meer tijd achter een scherm door. IVN Natuureducatie en kinderopvangorganisatie Humankind willen met de campagne ‘Hartje Winter' het tij keren.
Hiervoor is een programma bedacht met winterse activiteiten en spelletjes buiten. Het wordt gratis aangeboden aan alle kinderdagverblijven en bso's.
In heel Nederland doen ruim 3700 kinderopvanglocaties mee. Het buitenspeelprogramma ‘Hartje Winter' loopt van 10 tot en met 28 januari.


PvdA/GroenLinks: winkeliers moeten hun waar buiten vanuit kraam kunnen verkopen

Zuidplas - Raadsleden van PvdA/GroenLinks zeggen door middenstanders in Zuidplas steeds vaker te worden benaderd over de penibele situatie waarin die door de coronabeperkingen verkeren. "Die beperkingen maken dat zij in bedrijfseconomische zin ernstig worden bedreigd", aldus raadslid Martin Damen. 

Volgens hem zijn er middenstanders met een winkel die hun waren - net als op de markt mogelijk is - buiten zouden willen verkopen. Zijn fractie heeft daarom een motie voorbereid voor de eerstvolgende raadsvergadering op 25 januari, waarin het college wordt opgeroepen om mogelijkheden te zoeken om middenstanders vanuit een kraam hun waar te laten aanbieden. In de motie staat dat daarbij het houden van voldoende afstand en mondkapjesgebruik in acht moeten worden genomen.
De motie roept het college ook op om ondernemers die buiten op een markt of aan een winkel aan buitenverkoop doen, nogmaals te informeren over welke regels zij moeten hanteren.

Damen: "Op de markten in onze dorpen zien we dat veel inwoners daar hun aankopen doen en dat de regel van bijvoorbeeld anderhalve meter afstand niet altijd goed gehanteerd wordt."