Bezoekers krijgen ook antwoord op de vraag waarom bijen gaan zwermen en wat te doen bij een zwerm in de eigen tuin.
Bezoekers krijgen ook antwoord op de vraag waarom bijen gaan zwermen en wat te doen bij een zwerm in de eigen tuin.

Imkers praten bezoekers bij over de honingbij

Zevenhuizen - Het Ambrosiusgilde stelt zaterdag 9 juli op de Landelijke Open Imkerijdag zijn locatie wijd open voor publiek. De 98 jaar oude imkervereniging organiseert tal van activiteiten voor iedereen die geïnteresseerd is in of meer wil weten over de wondere wereld van de honingbij.

Het Ambrosiusgilde is gevestigd midden in het recreatiegebied langs de Rotte aan de Nesseweg in Oud Verlaat, waar ook een boomgaard is en een gevarieerde bloementuin die wekelijks wordt onderhouden door een team van vrijwilligers.

Op 9 juli komen bezoekers alles te weten over het functioneren van een bijenvolk dat uit 60.000 bijen kan bestaan en dertig kilo honing kan produceren. Imkers geven rondleidingen, leggen uit hoe honing wordt geoogst en welke functies de koningin, de werksterbijen en de darren (mannetjesbijen) in het volk hebben. Zij hebben ook antwoord op de vraag waarom bijen gaan zwermen en wat mensen kunnen doen als ze dit natuurverschijnsel in hun eigen tuin aantreffen.

Op de open dag, die duurt van 10.00 tot 16.00 uur, is ambachtelijke honing verkrijgbaar en worden allerlei honingproducten en bij-vriendelijke plantjes te koop aangeboden. Er is mede, de oudste drank ter wereld met de smaak van honing en bloemen, en bijenwas die van oudsher wordt gebruikt voor kaarsen. Ook een eigen waskaars maken behoort tot de mogelijkheden en van 13.00 tot 15.00 uur is er een speciaal programma voor kinderen.

Bijenstand
Met zo'n 250 imkers uit Rotterdam en omstreken is het Ambrosiusgilde een van de grootste imkerverenigingen van Nederland. De locatie van de vereniging wordt in imkertaal ‘bijenstand’ genoemd omdat er een aantal bijenvolken staat. Deze volken worden door beginnende imkers verzorgd, onder begeleiding van een deskundige docent. Zo leren cursisten in negen maanden de fijne kneepjes van het imkervak, waarbij veel komt kijken.
Jaarlijks sluiten ongeveer twintig cursisten hun opleiding succesvol af. De vereniging ziet het aantal aanmeldingen voor de cursus groeien, waardoor er nu gewerkt wordt met een wachtlijst.

Bijenvolk adopteren
Zelf bijdragen aan een gezondere bijenstand zodat de bestuiving van gewassen niet in gevaar komt, kan door planten waar bijen van leven in tuin of op balkon te plaatsen. Een bijenvolk adopteren, is een andere optie. Op de open dag is meer informatie verkrijgbaar voor wie zijn of haar naam een jaar lang op een bijenkast wil zien prijken en een officieel certificaat en een pot honing van ‘eigen' bijen wil ontvangen.