Nieuwerkerkse parken vanaf 2023 aangepakt

Vervolg van voorpagina
Zuidplas - Nieuw Elan Zuidplas (NEZ) maakte zich vorig jaar samen met PvdA/GroenLinks sterk voor het naar voren halen van de onderhoudsbeurt van de velden en dalen. Volgens de twee partijen was het de hoogste tijd om de buurten aan te pakken, omdat er sinds de bouw van de wijk geen groot onderhoud is gepleegd. Uit een inventarisatie onder bewoners bleek dat een groot percentage zeer ontevreden is over de staat van de openbare ruimte. De bevindingen werden door NEZ en PvdA/GroenLinks gebundeld in een rapport dat vorig jaar aan wethouder Jan Willem Schuurman werd aangeboden.

Voor het naar voren halen van het groot onderhoud was vorig jaar in de gemeenteraad aanvankelijk geen meerderheid. Het college gaf aan dat in andere wijken de nood hoger is en dat de velden- en dalenbuurt een voorkeursbehandeling geven, een precedent zou scheppen. De reconstructie van de twee wijken kost om en nabij de veertien miljoen euro. Het college heeft de reconstructie nu met een jaar vervroegd. 

De kruidenbuurt in de wijk Zuidplas ging al eerder op de schop. De mossenbuurt, die tussentijds al een onderhoudsbeurt kreeg, is rond 2030 aan de beurt. 

In het eerste kwartaal van 2023 start de gemeente het project Batavierlaan/Kerklaan waarbij het doel is om de oversteken van de fietspaden veiliger te maken. Mogelijk wordt het fietspad verbreed. Voor het tweede kwartaal van 2023 staat een opknapbeurt van het Europalaanpark op de rol. In het eerste kwartaal van 2024 wordt het Bückeburgpark onder handen genomen, het IJsselpark is een jaar later aan de beurt. (Erik van Leeuwen)


Verhoogd risico rond hoogspanningslijnen

Regio - Nieuw wetenschappelijk onderzoek geeft volgens de Gezondheidsraad aanwijzingen dat leukemie vaker voorkomt bij volwassenen die in de buurt van hoogspanningslijnen wonen. De magnetische velden rond de lijnen vormen een mogelijke verklaring, maar dit is nog niet bewezen.

Het onderzoek geeft volgens de Gezondheidsraad een extra argument voor voorzorgbeleid rond hoogspanningslijnen. Het team medische milieukunde van de GGD Hollands Midden adviseert gemeenten om het voorzorgbeleid toe te passen, niet alleen voor hoogspanningslijnen, maar ook voor ondergrondse kabels, transformatorhuisjes en wijkverdeelstations. Dat meldt GGD Hollands Midden op haar website.
Sinds 2005 geldt in Nederland al het voorzorgbeleid. Dat betekent dat de rijksoverheid niet wil dat er nieuwe hoogspanningslijnen komen dichtbij woningen, scholen en kinderdagverblijven. Andersom is het niet de bedoeling om in de buurt van deze lijnen huizen, scholen en kinderdagverblijven te bouwen.