Sainz pakt eerste GP-titel en ook de FIA mag proosten

Wat een spektakel zondag op de baan van Silverstone. Na een late safety car kreeg de Britse Grand Prix een eindfase om van te smullen. De coureurs uit de top vier verdedigden hun positie met hand en tand waarbij het tot op het laatst spannend bleef wie de podiumplekken zouden pakken. Uiteindelijk behaalde Carlos Sainz zijn allereerste GP zege.

De race begon dramatisch. Nog voor de eerste bocht was er contact tussen de accelererende auto’s waarbij Zhou Guanyu over de kop sloeg. Meteen werd de wedstrijd stilgelegd. Drie auto’s lagen compleet in de kreukels en Zhou, George Russell en Alex Albon moesten hun race staken. Een herstart volgde.

Het was nog niet gedaan met de blikschade. Zo moest Sergio Perez een vroege pitstop maken en kwam achteraan het veld terecht. Niet veel later reed Max Verstappen over wat rommel die de auto zo beschadigde dat enkel een top tien-finish haalbaar bleek. Daarna bakkeleiden de Ferrari-coureurs om de koppositie. Maar ook Charles Leclerc, die hierbij aan het langste eind trok, kon zijn auto niet heel houden: een tikje van een ander, later in de race, betekende een gehavende voorvleugel en een gehavend tempo.
Voor Lewis Hamilton was het Ferrari-onderonsje zijn kans om de koppositie te pakken. Even leek de winst in het vizier voor de Brit, tot een safety car het hele veld weer bijeendreef. In de laatste ronden braken vervolgens hevige gevechten uit, niet alleen tussen Hamilton en de Ferrari’s, maar ook tussen hen en Perez, die weer in de voorhoede reed.
Uiteindelijk won Sainz de strijd en reed zo naar zijn eerste eindzege in zijn carrière. Op plek twee en drie stonden respectievelijk Perez en Hamilton. Van onze kampioenen voorspelde niemand deze uitslag.

Het F1-klassement
1 - Max Verstappen (181 punten) Red Bull
2 - Sergio Perez (147 punten) Red Bull
3 - Charles Leclerc (138 punten) Ferrari

Zo’n spectaculaire eindstrijd als in Silverstone, waarbij coureurs na een inhaalactie nog lang niet uit de gevarenzone bleken te zijn, is precies waar organisator FIA op hoopte dit seizoen. Hier was het nieuwe reglement, dat begin dit jaar inging, namelijk op aangepast: het moest voorkomen dat de Formule 1-coureurs simpelweg in optocht over de finish rijden, op volgorde van het vermogen van de wagens. De races zijn nu meeslepender, onvoorspelbaarder en vooral spannender voor het publiek. Grote kans dat er bij de FIA al wat champagne is opengetrokken om te proosten op het succes van de nieuwe regels en de spannende races tot nu toe.

De GP van Oostenrijk
Komend weekend is de Oostenrijkse Grand Prix op de Red Bull Ring, de thuishaven van het team van Verstappen en Perez. Dankzij twee lange rechte stukken zullen zij veel uit dit circuit kunnen halen.
Daarnaast liggen er extra punten voor het oprapen omdat het een sprintweekend betreft. De Sprint, die eerder in Imola plaatsvond en later in Brazilië wordt gehouden, is een korte race van 100 kilometer op zaterdag. De winnende coureur krijgt acht punten en mag vanaf pole position beginnen. Op zondag volgt dan zoals vertrouwd de volwaardige GP van zo'n 300 kilometer.
De Grand Prix van Oostenrijk start zondag 10 juli om 15.00 uur.