Afbeelding
Foto: Erik van Leeuwen

Slotdebat: iets beloven is er niet meer bij

Algemeen 413 keer gelezen

Zevenhuizen - Ook in het slotdebat voor de verkiezingen bleef maandag het vuurwerk achterwege. Tijdens het Cultuurdebat in Dorpshuis Swanla kwamen weliswaar de inhoudelijke verschillen over hoe partijen over cultuur in Zuidplas denken naar voren, maar nergens werd écht de confrontatie gezocht.

Het laatste debat paste daarmee in het beeld van de verkiezingscampagne in Zuidplas. Partijen probeerden hun standpunten zo goed mogelijk te verkopen, 'spaarden' de concurrentie en deden vooral geen beloftes aan de kiezer. Dat laatste werd in Swanla wel heel duidelijk zichtbaar. In een zaal met voornamelijk vertegenwoordigers van culturele organisaties lag de verleiding om de hoek om hier en daar een belofte te doen. Maar waar de 'zaal' vooral vroeg om meer geld, lieten de partijen zo'n beetje eensgezind weten dat cultuur vooral 'in de samenleving' moet beginnen.
De beloftes vanuit de politieke partijen waren dan ook op een halve hand te tellen. De meest opvallende was die van Nieuwe Gemeente Politiek. Nummer twee van de lijst, Kees Heuvelman, merkte op dat het culturele leven in Zevenhuizen zich vooral in Swanla afspeelt en dat een inwoner van Nieuwerkerk eigenlijk ook behoefte heeft aan 'iets dergelijks'. Hij stelde voor een theater te bouwen in Hitland. "Ruimte zat, ook voor parkeren."
Verder werd de lijn van eerdere debatten gevolgd: die van de eerlijke boodschap. Aanvankelijk kwam die boodschap Daan de Haas, die aangaf dat zijn VVD geen voorstander is van een blanco cheque voor de cultuur, op enige hoon te staan. Toen ook andere partijen duidelijk maakten dat zij wel goed naar de kosten kijken, gooide de zaal het over een andere boeg: visie. Die zou er niet zijn bij de politiek.
Eén van de stellingen was het uitbreiden van de theaterfunctie van Swanla. "Een goed idee", vond kandidaat-raadslid Martin Damen van PvdA/GroenLinks. "Persoonlijk zou ik meer cabaret willen zien."
Jan Willem Schuurman gelooft niet in een grootschaliger Swanla. Hij wees op de kosten. "Als ChristenUnie/SGP zien we dat niet zitten." Damen vond dat de tweede partij van Zuidplas eerst vanuit ideeën moet denken en niet vanuit geld. Jan Baas (SP) leek het ook wel wat, meer cabaret. "Maar de Youp van 't Heks hoeven niet, hoor. Beginnende cabaretiers is al leuk."
Er was verschil van mening over wat cultuur nu precies inhoudt. De VVD vindt dat ook de sport in Zuidplas daarbij hoort. "Dat is onderdeel van onze cultuur", aldus De Haas. Zijn D66-tegenhanger Joop Huson 'gruwelde' daarvan. "Ik vind het vreselijk dat alles op één hoop wordt geveegd."
Cultuur was in ieder geval dat zowel De Haas ('Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer') als Huson (Bach) hun zangkunsten lieten horen.