'Koningin Máxima' vrijdagochtend bij aankomst bij basisscholen De Eendragt en 't Reigerbos. (foto: Silvia Markus)
'Koningin Máxima' vrijdagochtend bij aankomst bij basisscholen De Eendragt en 't Reigerbos. (foto: Silvia Markus)

Reuring rond nep-koningspaar in Zevenhuizen

Algemeen 1.122 keer gelezen

Zevenhuizen - Ze waren het niet echt, maar de opwinding was er niet minder om. De komst van stand-ins van koning Willem-Alexander en koningin Máxima vrijdagochtend naar de basisscholen in Zevenhuizen maakte het nodige los.

Het was allemaal begonnen met de brief die ouders van leerlingen van basisschool De Eendragt dinsdag ontvingen. Daarbij zat een document dat afkomstig zou zijn van de Rijksvoorlichtingsdienst, waarin die aankondigde dat het koningspaar op 26 april naar de viering van de Koningsspelen op alle scholen in Zevenhuizen zou komen. Onder het document staat de naam van de Grootmeester van het Huis van Zijne Majesteit de Koning. Boven het document een logo als dat van het Koninklijk Huis, waarbij ‘Huis’ vervangen was door ‘Heis’.

De argwaan die dat opwekte bleek terecht. Niet alleen ouders betwijfelden de betrouwbaarheid van het bericht, ook leerlingen Zoey May Brochard en Veerle van Leeuwen uit groep 8 ‘geloofden er niets van’. “We besloten om op onderzoek uit te gaan en hebben onder andere gebeld met Paleis Soestdijk en de Rijksvoorlichtingsdienst”, vertelt Zoey May. Ze kwamen erachter dat de koning niet in Zevenhuizen zou zijn op 26 april, maar in Hoofddorp. “Toen vonden we het nog gekker, omdat de brief ondertekend is met de naam van de grootmeester van het Koninklijk Huis die daar echt werkt.”

Bij de Rijksvoorlichtingsdienst werd gevraagd de brief te mailen, wat de twee deden. “Toen kwam eruit dat heel de brief nep was. Het zou een onsmakelijke grap zijn”, aldus Zoey May. De twee informeerden hun leerkracht over hun ‘detectivewerk’. “En wat denk je dat daaruit kwam? Alles was een grote grap!”

Hoewel de school zegt vooral positieve reacties van ouders te hebben gekregen op de aankondiging van de komst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, kreeg die dinsdag ook bezorgde en boze telefoontjes en mailtjes over de verspreiding van fake news. Leerkracht Daniël de Bruijn, die in de organiserende commissie zat van De Eendragt, ‘t Reigerbos en KC Koningskwartier, zei vrijdag geen spijt te hebben van de actie. “We zouden het zo weer doen, al zouden we er dan wel op een iets andere manier over communiceren.”