Lieke Verstoep. (foto: archief HvH)
Lieke Verstoep. (foto: archief HvH)

IJsselvogels bungelt aan flinterdun draadje

Sport 192 keer gelezen

KORFBAL
Moordrecht – IJsselvogels heeft een wondertje nodig om aan degradatie naar de derde klasse te ontsnappen. De ploeg van trainer Glenn de Vries verzuimde zaterdag de als cruciaal bestempelde wedstrijd tegen ADOS te winnen (18-18) en bungelt daardoor aan een flinterdun draadje.

IJsselvogels begint zaterdag de laatste speelronde van de competitie in de wetenschap dat het een achterstand van twee punten moet goedmaken op ADOS. IJsselvogels speelt thuis tegen kampioen KIOS, later op de avond komt ADOS in Rijswijk in actie tegen Refleks. "Dat KIOS al kampioen is, kan gunstig zijn", probeerde De Vries de hoop op handhaving levend te houden. "Maar ook als we winnen blijven we afhankelijk van wat ADOS tegen Refleks doet."
De Vries leefde lang in de veronderstelling dat de nummer zeven van de tweede klasse nog een extra ontsnappingskans had via de play-offs, maar daar heeft de bond een streep doorgezet. "Ik had me er nog niet in verdiept, omdat ik er altijd vanuit ben gegaan dat we minimaal zesde zouden worden. Het wordt zaterdag dus alles of helemaal niets."
De Haagse oefenmeester zei na de wedstrijd tegen ADOS in Hoorn 'verslagen en kapot te zijn'. Zo teleurgesteld was hij over het resultaat. Hij vond het onbegrijpelijk dat IJsselvogels zo slecht voor de dag kwam in de eerste helft. "Het leek net of we niet wakker waren."
Hij gebruikte het woord 'bagger'. "Mijn spelers zijn de ideale schoonzonen en -dochters. Lief, aardig, netjes. Maar op sommige momenten worden er ook andere dingen verlangd. Ratjesgedrag."

In die eerste helft leken de spelers het belang van de wedstrijd niet te beseffen. Nadat De Vries in de rust corrigerende maatregelen nam, keerde het tij. IJsselvogels boog een 9-6 achterstand om in een 11-10 voorsprong. "Ik dacht: we gaan erop en erover, maar daarna vielen we toch weer terug." In de slotfase kreeg IJsselvogels kans na kans, maar de verlossende 18-19 viel niet. "Ik heb in die laatste minuten zeker zeven opgelegde kansen gezien", baalde De Vries. "Een schotkans van vier meter, eentje van twee meter zelfs, een doorloopbal. Niks ging erin. Het was vreselijk."
"Als je spitsen niet thuis geven wordt het lastig. Vijf stippen en één velddoelpunt is heel mager. Gelukkig nam Leon Blijenberg wel zijn verantwoordelijkheid en scoorde zes doelpunten. In het andere vak deed Lieke Verstoep dat met haar assists en twee doelpunten." Degradatie naar de derde klasse zou voor IJsselvogels een historisch dieptepunt zijn. De laatste keer dat de club op dat niveau speelde was zo'n 35 jaar geleden. De Vries: "Wij moeten daar niet mee bezig zijn. Het enige wat we moeten doen is winnen en dan hopen dat ADOS geen punt pakt."