Acht containers waren al vroeg helemaal vol. (tekst en foto: Annette van den Berg)
Acht containers waren al vroeg helemaal vol. (tekst en foto: Annette van den Berg) Annette van den Berg

Uitruimen met de hele buurt

Algemeen 458 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Vlakbij huis het grof vuil kwijt kunnen. Bewoners van de flats Meidoorn, Klimop, Esdoorn en Iep konden dat zaterdagmiddag 20 april en dat was meteen de aanleiding om gezellig met buren te kletsen.

Eigenlijk was het de bedoeling om pas vanaf 12.00 uur spullen in de containers te gooien, maar om 11.00 uur waren ze alle acht al helemaal vol. Propvol met stoelen, matrassen, strijkplanken, stofzuigers, wasmachines en meer. Alles door elkaar, maar een aantal mannen nam wel het initiatief om het ijzer ertussenuit te halen, zodat dat apart kon worden opgehaald.

Oud en wijs genoeg
“Er had meer in de containers gekund, als alles netjes gestapeld was,” denkt Marcel Roozendaal, bestuurder van de Vereniging Overkoepelend Orgaan Hoogbouwflats (VOOH), “maar dan moet iemand erbij gaan staan om aanwijzingen te geven. Dat wil je ook niet en mensen zijn oud en wijs genoeg.” Hij is blij met het succes van de uitruimactie, ook omdat die mensen met elkaar in contact bracht.

Woningcorporatie Woonbron en huurdersvereniging VOOH organiseerden de uitruimactie, omdat niet alle huurders in de gelegenheid zijn om zelf hun grofvuil naar het afvalbrengstation te brengen. Bijvoorbeeld omdat ze geen auto hebben. “Je kunt het laten ophalen, maar dat kost veertig euro per kuub,” aldus Roozendaal, “dat is toch een heel bedrag.”

Werkenden
Vorig jaar was er voor het eerst een uitruimactie, op een doordeweekse dag. Om ook werkenden de kans te bieden het grofvuil gemakkelijk kwijt te kunnen, was de actie dit jaar in het weekend.
“Maandag wordt het afval dat naast de containers staat alsnog weggehaald”, beloofde Nadia Barhouni, sociaal beheerder bij Woonbron. Net als Roozendaal, vindt Barhouni de saamhorigheid bij de uitruimactie belangrijk. “Verbinding verbetert de leefbaarheid in een wijk.”

De sfeer rond de containers was uitstekend. De zon scheen. Kinderen konden zich laten schminken. Er waren koffie, thee en poffertjes. Sommige mensen kwamen puur voor de gezelligheid naar buiten. Greet Verkaik bijvoorbeeld. “Ik heb niets weggegooid. Ik kom voor de poffertjes.” Ook Leo Karreman en zijn vrouw smaakten ze goed, na de fietstocht die ze hadden gemaakt. Ook zij maakten geen gebruik van de containers.