150 inwoners van Zuidplas lieten zich informeren over een glasvezelnetwerk in het buitengebied.
150 inwoners van Zuidplas lieten zich informeren over een glasvezelnetwerk in het buitengebied.

'Spannend' of Zuidplas glasvezelnetwerk krijgt

Algemeen 994 keer gelezen

Moerkapelle - Snel internet ligt voor bewoners van de buitengebieden in Zuidplas binnen handbereik, nu 'Glasvezel buitenaf' het initiatief heeft genomen om voor Zuid-Holland Midden een glasvezelnetwerk aan te leggen. Voorwaarde is wel dat minimaal vijftig procent van de ruim 2600 adressen meedoet.

Door Erik van Leeuwen

Zevenhuizenaar Bert Groenveld ondervindt grote hinder van de trage verbinding. "Vooral op de piekmomenten is het niet te doen", zei hij maandag tijdens de eerste bijeenkomst van de glasvezelcampagne in de regio in Dorpshuis Op Moer. "Ik ben software-architect en werk regelmatig thuis. Ik heb een snelheid van 7 Mbit. Soms moet één van mijn kinderen stoppen met gamen zodat ik door kan werken."

"De gemiddelde snelheid van de netverbinding in buitengebieden is 10 Mbit," reageerde Gosse Visser van Glasvezel buitenaf, dat in Nederland al 35 buitengebieden heeft 'ontgonnen'. "In de toekomst zal alleen maar meer van de capaciteit worden gevraagd, want we gaan meer doen via internet en de apparatuur wordt geavanceerder." Wetenschappers van TNO hebben uitgerekend dat in 2025 een gemiddelde snelheid nodig is van 75 Mbit.

Met de aanleg van een glasvezelnetwerk in het gebied Zuid-Holland Midden – Zuidplas, Boskoop en Hazerswoude – zijn hoge kosten gemoeid. "Er moet 330 kilometer gegraven worden en ruim 41.000 kilometer glasvezel worden aangelegd", vertelde Hayley Osinga van Glasvezel buitenaf. Om de kosten voor een groot deel te dekken, stelt het bedrijf als voorwaarde dat minimaal vijftig procent van de huishoudens van de buitengebieden meedoet. Dat betekent dat ruim 1300 huishoudens 'ja' moeten zeggen tegen het glasvezelnetwerk. In Zuidplas gaat het om ruim duizend huishoudens. Bijna de helft komt uit Zevenhuizen (460). In Nieuwerkerk, Moerkapelle en Moordrecht gaat het om respectievelijk 260, 160 en 110 woonadressen.

Ongeveer 150 inwoners waren maandag naar Op Moer gekomen. Die kregen van wethouder Jan Willem Schuurman te horen dat de gemeente een faciliterende rol heeft bij de aanleg van het glasvezelnetwerk. "Een goed netwerk is voor de toekomst erg belangrijk", benadrukte hij.

De glasvezelcampagne duurt zeven weken. Op 17 december moet duidelijk zijn of de grens van vijftig procent wordt gehaald. "Overal waar we het initiatief hebben genomen, is tot nu toe een glasvezelnetwerk aangelegd. In een gebied op de Veluwe haalden we 50,1 procent. Dat was best spannend."

Bij een ja kan in het tweede kwartaal van 2019 de schop in de grond. In het derde kwartaal zijn de eerste gebruikers op het glasnetwerk aangesloten. Bert Groenveld is enthousiast. "Voor mij is deze collectieve manier een betaalbare uitkomst."