Logo hartvanzuidplas.nl

Ongeregeldheden in Moerkapelle in nieuwjaarsnacht

  •   748 keer gelezen

Zuidplas - Tijdens de jaarwisseling zijn hulpverleners in Moerkapelle bekogeld met zwaar vuurwerk. De ME voerde charges uit. In Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen is de nieuwjaarsnacht rustig verlopen, al moest de politie 25 keer uitrukken voor aan de jaarwisseling gerelateerde incidenten (tegen 16 keer vorig jaar).

De brandweer kreeg twee meldingen voor een afvalbrand. Bij het blussen rond 00.50 uur van een brandende aanhanger met pallets op de Moerkapelse Herenweg, werd de brandweer daarbij gehinderd door een groep van tientallen personen. Agenten traden op om de groep uiteen te drijven om werkruimte voor de brandweer te creëren. Drie personen zijn aangehouden voor het gooien van (zwaar) vuurwerk, openlijke geweldpleging, belediging en het niet voldoen aan een bevel of vordering.

Burgemeester Gert-Jan Kats heeft op Twitter teleurgesteld gereageerd op het 'laakbaar gedrag van een groep minkukels' en noemde de ongeregeldheden een 'gênante vertoning'.

De fractie van de VVD heeft het college op 1 januari schriftelijke vragen gesteld over de gebeurtenissen in Moerkapelle. Volgens voorzitter Ferry van Wijnen lijkt er in het dorp een structureel probleem te zijn. "De afgelopen jaren is er (mede met inzet van gemeenschapsgeld) naar een oplossing gezocht, maar we zien nu dat dit blijkbaar niet geholpen heeft." Zijn fractie wil weten waarom er maandagavond geen feest zoals voorgaande jaren was bij dorpshuis Op Moer. Ook wil de VVD inzicht in de materiële schade en in de kosten van de inzet van ME, brandweer en andere hulpdiensten.

In Gouda werd in de nieuwjaarsnacht een 58-jarige man uit Moerkapelle aangehouden. Op de Krugerlaan liep de man rond 04.20 uur met een op een geweer lijkend voorwerp. Na onderzoek op het politiebureau door een wapenexpert bleek het te gaan om een luchtdrukwapen. De man is gehoord en heeft een proces-verbaal gekregen.

Vuurwerk
De Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Hollands Midden had het druk tijdens de jaarwisseling. Tussen 22.30 en 01.00 uur werd die geconfronteerd met 11 vuurwerkslachtoffers, van wie er 8 naar ziekenhuizen zijn vervoerd. De ziekenhuizen Groene Hart, LUMC en Alrijne hebben in totaal 17 personen behandeld voor vuurwerkletsel en 4 personen met letsel als gevolg van vechtpartijen. Het aantal slachtoffers van dronkenschap was 6. 

Voor de Huisartsenpost Midden Holland, Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland en Doktersdienst Duin- en Bollenstreek was de jaarwisseling ook drukker dan andere. Op de huisartsenposten zijn tot 04.30 uur in de nieuwjaarsnacht 34 personen behandeld voor letsel dat in verband kan worden gebracht met de jaarwisseling.

Meer berichten