Logo hartvanzuidplas.nl
Burgemeester Han Weber kwalificeerde de vernielingen als 'waanzin'. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Burgemeester Han Weber kwalificeerde de vernielingen als 'waanzin'. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Vuurwerkverbod

Bewoners en winkeliers willen actie na 'horrornacht'

  •   564 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Bewoners en winkeliers van winkelcentrum Dorrestein zijn het nieuwe jaar met een enorme kater begonnen. Een groep jongeren zorgde tijdens oud en nieuw voor een spoor van vernielingen in en rond het winkelcentrum. "We hebben een horrornacht beleefd", aldus één van de bewoners van de appartementen.

Een delegatie van het veiligheidsteam van de gemeente, met aan het hoofd burgemeester Han Weber, kwam vrijdag poolshoogte nemen. Zij zagen op een groot aantal plaatsen forse schade. Brandplekken, barsten in ruiten bij winkels, opengereten brievenbussen. De rondleiding die burgemeester Weber kreeg was lang en uitgebreid. "Ik ben erg geschrokken van wat ik hier zie", zei hij. Hij kwalificeerde de vernielingen als 'waanzin'.

De vernielingen zouden het werk zijn van twee groepen jongeren. De jongeren zetten in aanloop naar de jaarwisseling al grof geschut van vuurwerk in. Hoewel het winkelcentrum 's avonds en 's nachts is afgesloten, slaagden zij erin grote schade aan te brengen aan de drankwinkel. In het raam zitten grote barsten. "Er is gewoon een bom ontploft", aldus een bewoner. "Tussen de spijlen van het hek door hebben ze vuurpijlen afgeschoten en bommen gegooid. Dit was zeker geen gewoon vuurwerk. Het was een enorme kracht."

"Dit is geen kattenkwaad, maar crimineel gedrag", veroordeelde Weber het zinloze vuurwerkgeweld. "De grote schaal waarop het is gebeurd is weerzinwekkend."

De brievenbussen van de bewoners van de appartementen zijn volledig vernield. Uit angst voor eventuele represailles wilde geen bewoner met zijn of haar naam in de krant. Henk Wensveen, voorzitter van de winkeliersvereniging, begrijpt dat wel. "Bij de winkeliers gaat het om materiële schade, bij de bewoners is veel meer aan de hand."

"Daar is de mentale schade enorm", reageerde Cora Kuijvenhoven, oud-wethouder van Nieuwerkerk en voormalig voorzitter van de winkeliersvereniging. "Er is veel emotie en angst bij de mensen."

Volgens een bewoner begon 'de ellende' al overdag op 31 december. "Op de parkeerplaats beschoten twee groepen jongeren elkaar met zwaar vuurwerk. Ze hielden zich schuil achter de geparkeerde auto's. We waren bang dat een auto in brand zou vliegen. We hebben daarom de politie gebeld."

Volgens een bewoner kwam de politie pas om half één 's nachts. "Het was horror. Een buurman stond op het balkon van zijn appartement naar het vuurwerk te kijken toen het ene na het andere zware vuurwerk naar zijn hoofd gegooid werd."

Bewoners zouden uit angst al hun lichten in de appartementen hebben gedoofd. "Het was één en al terreur. En knallen dat het waren. Het waren bommen."

In het verleden waren er al problemen met groepen jeugd rond winkelcentrum Dorrestein. Een eerdere groepsaanpak met onder anderen buurtvaders was succesvol. "Nu lijken de broertjes terug", aldus een bewoner.

De politie surveilleert inmiddels meer rond het winkelcentrum. Volgens burgemeester Weber wordt er alles aangedaan om de verantwoordelijken op te pakken. "We zijn beelden en bewijslast aan het verzamelen." Hij deed een oproep om materiaal aan de politie door te geven. Hij beloofde een plan van aanpak. "Met alle partijen."

Meer berichten