"Ik schrijf vanuit de christelijke basiswaarden, maar het ligt er niet te dik bovenop."
"Ik schrijf vanuit de christelijke basiswaarden, maar het ligt er niet te dik bovenop." Foto: Judith Rikken

'Schrijven is een beetje harken, ik haal overal wat vandaan'

Algemeen 377 keer gelezen

Moerkapelle - In een houten huisje onderaan de Rottedijk rondde de Moerkapelse Lianne Biemond (58) onlangs de tekst voor haar tiende kinderboek af. Op die plek in de polder kan ze even ‘DHL en de kinderen’ achter zich laten, maar lang stilzitten en schrijven kan Biemond niet. “Ik moet tussendoor wel even spruiten plukken, onkruid wieden of een ei rapen.”

Zes jaar geleden zette de moeder van zeven -, pleegmoeder van (in de loop der tijd) dertien - en oma van vijf kleinkinderen haar eerste verhaal op papier. 

Dat was het verhaal van een twee dagen oud pleegkind, dat uiteindelijk acht maanden bij haar en haar gezin zou blijven. “Haar eerste dagen moesten achteraf voor haar geen grijs begin zijn, vond ik. Ze moest weten dat ze welkom was en dat er bij haar komst uit het ziekenhuis slingers aan onze schuur hingen met de tekst: hoera, het is een meisje. Dus ik ben alles gaan opschrijven. Toen ontdekte ik dat schrijven heel leuk is en ben ik niet meer gestopt.”

Dat eerste verhaal werd nooit een boek. “Het is hier altijd een duiventil, dus het verhaal had veel te veel personages. Maar het schrijven ervan was een mooie opstart. Na een reis naar Moldavië, waar we een adoptiekind bezochten, ben ik een cursus kinderboek schrijven gaan volgen en verscheen in 2016 mijn eerste boek.”

Het groeide uit tot een serie van vier, waarin steeds een ander land en thema centraal staan. De inspiratie komt overal en nergens vandaan. “Schrijven is een beetje harken, ik haal overal wat vandaan. Uit de verhalen van ome Leen uit de straat bijvoorbeeld. Hij had gevaren en zoveel meegemaakt; daar put ik nog steeds uit. Maar er komt ook een hoop uit mijn duim, hoor.”

Een andere serie is die over Steef Stekel, voor beginnende lezers. Het vierde deeltje stuurde ze onlangs naar de uitgever.
Blij is ze vooral met het prentenboek Eegje Pleegje, over pleegzorg, dat ze dit jaar met de Moerkapelse illustrator Corrie van der Spek maakte. “Op school zien kinderen klasgenootjes komen en gaan. En vorig jaar hadden we een jongetje van drie in huis dat niet begreep waarom hij weer bij ons wegging. Het boekje legt heel duidelijk uit hoe pleegzorg werkt.”

Kortgeleden verscheen haar nieuwste - negende - boek in de christelijke boekwinkels, getiteld Vreemde Vogels. Vervolgde christenen in Colombia. ”Ik schrijf vanuit en over de christelijke basiswaarden, maar het ligt er niet te dik bovenop. God wordt genoemd tussen de regels door, als het bij het verhaal past. Bij het ene is dat vaker dan bij het andere.”