Oud-burgemeester Kats SGP-lid af
Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Kats werd bij zijn afscheid als burgemeester van Zuidplas in 2019 ereburger van de gemeente.</p>

Kats werd bij zijn afscheid als burgemeester van Zuidplas in 2019 ereburger van de gemeente.

(Foto: Erik van Leeuwen)

Oud-burgemeester Kats SGP-lid af

  •   keer gelezen

Zuidplas – Oud-burgemeester van Zuidplas, Gert-Jan Kats, heeft zijn lidmaatschap van de SGP opgezegd. Hij lichtte zijn besluit woensdag op Twitter toe.

De 50-jarige Kats, die sinds 2019 burgemeester is van Veenendaal, geeft in zijn tweet aan dat hij de inclusieve samenleving, waarin voor iedereen een plaats is, zeer waardeert. ‘Het punt dat ik graag had gezien is dat de SGP partijbreed ondubbelzinnig afstand had genomen van partijen en personen die zich juist tegen de inclusieve samenleving keren en de tegenstellingen meer vergroten dan verkleinen. Die duidelijkheid heb ik node gemist en dat betreur ik. Als burgemeester, die boven de politiek en tussen de partijen staat, besef ik als geen ander hoe belangrijk het is om samen te werken voor het algemeen belang.’

Het partijcongres van de SGP van afgelopen weekend heeft volgens Kats het laatste zetje tot zijn besluit gegeven. Op het congres werd gediscussieerd over samenwerking met Forum voor Democratie, waarna Kats zaterdag twitterde: ‘Met heulen met openlijke antisemieten ga je een lijn over, die je niet over moet willen gaan. Jammer dat partij deze lijn niet trekt’. In zijn verklaring van woensdag stelt hij ook dat de partij en hij in de loop der jaren op meerdere onderwerpen en standpunten uit elkaar zijn gegroeid.

Kats, die negen jaar burgemeester was van Zuidplas, zegt dat de keuze om zijn lidmaatschap van de SGP te beëindigen ‘een persoonlijke keuze van de mens Gert-Jan Kats’ is. ‘Dit staat volledig los van mijn functie als burgemeester van Veenendaal. Het burgemeesterschap is geen politieke functie, dus voor mijn inzet voor Veenendaal heeft deze keuze geen betekenis.’ Hij wordt geen lid van een andere partij.

Meer berichten