Over drie jaar wordt in de polder begonnen met de bouw van het nieuwe dorp. (foto: Judith Rikken)
Over drie jaar wordt in de polder begonnen met de bouw van het nieuwe dorp. (foto: Judith Rikken)

Eerste grond naar gebied Vijfde Dorp

Algemeen Vijfde Dorp 1.425 keer gelezen

Moordrecht – Gemeente Zuidplas is afgelopen week begonnen met een groot aantal grondverplaatsingen naar het middengebied in de Zuidplaspolder. De grond gaat in de toekomst gebruikt worden voor woningbouw in het Vijfde Dorp.

In december kondigde de gemeente al aan dat grond, die over is gebleven bij de bouw van het Koningskwartier in Zevenhuizen, overgebracht zou worden naar het middengebied. Opgavemanager Marco van Lente vertelde toen nog niet om hoeveel grond en hoeveel grondverplaatsingen het ging, maar wel dat er zes weken lang vrachtwagens zouden rijden.
Afgelopen week, een dag voor de eerste vrachtwagen ging rijden, kregen bewoners van het gebied een brief waarin zij werden geïnformeerd. Daarin is te lezen dat de grond dit jaar in drie tranches beschikbaar komt van het Koningskwartier. De grond wordt volgens de gemeente in het kader van duurzame ontwikkeling verwerkt op een perceel van de grondbank. Het gaat om ongeveer negenhonderd transporten de komende zes weken. In augustus en september volgen de overige transporten.

De gemeente zegt er bewust voor te hebben gekozen om de transporten niet via de Zuidelijke Dwarsweg te laten plaatsvinden. De route die de aannemer moet nemen loopt via de A12, de Moordrechtboog en de Middelweg. De Middelweg kan deze transporten zonder problemen aan, stelt de gemeente. “In het verleden was dit een provinciale weg. Het aantal transportbewegingen was toen vele malen groter.” De overlast, zo zegt de gemeente, zal nu beperkt zijn.

Een aanwonende van de Middelweg had voorgesteld om een route door middel van een platenbaan door het bouwland aan te leggen.  Volgens de gemeente is dat geen reëel alternatief. Kruisingen met de Knibbelweg, de provinciale weg N219, de 4e Tochtweg en het gebruik van particuliere eigendommen zouden dit onmogelijk maken. (Erik van Leeuwen)