Ivo de Graad met Rens den Hollander aan het werk in het stembureau. (tekst: Erik van Leeuwen/foto: Judith Rikken)
Ivo de Graad met Rens den Hollander aan het werk in het stembureau. (tekst: Erik van Leeuwen/foto: Judith Rikken)

‘Veel mensen met een beperking weten niet dat ze mogen stemmen’

Algemeen 380 keer gelezen

Zevenhuizen – De gemeenteraadsverkiezingen zijn in volle gang. Maandag en dinsdag kon al op enkele bureau’s worden gestemd en vandaag - woensdag 16 maart - zijn alle stemhokjes in Zuidplas open. Voor het eerst in de geschiedenis zijn mensen met een verstandelijke handicap lid van een stembureau. Ivo de Graad (34) vormde dinsdag op het stembureau in dorpshuis Swanla een duo met Rens den Hollander (72).

Na een succesvolle pilot met zeven gemeenten bij de landelijke verkiezingen vorig jaar zijn er dit jaar meer dan honderddertig gemeenten die één of meer ‘inclusieve’ stembureaus hebben. Stichting Prokkel, initiatiefnemer van de campagne, zorgt er samen met zorgaanbieders en gemeenten zo voor dat ook mensen met een licht verstandelijke beperking betrokken worden bij het democratische proces.

Toen de getogen Zevenhuizenaar Ivo de Graad hoorde van het initiatief wist hij meteen dat hij stembureaulid wilde worden. “Ik ben erg maatschappelijk betrokken en vind het leuk om met mensen om te gaan”, reageert hij, terwijl hij samen met maatje Rens den Hollander op het stembureau in Swanla zijn taken uitvoert. “Ik ben een tijdje geleden ook aan een nieuwe opleiding begonnen in de facilitaire dienstverlening. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en van ze te leren.”

De Graad, die in een zorgwoning in Nesselande woont, maakte voor Prokkel een filmpje voor de verkiezingen. “Met het laten zien van dat filmpje hoop ik andere mensen met een beperking ervan bewust te maken dat ze kunnen gaan stemmen. Veel mensen met een beperking weten niet eens dat ze stemrecht hebben, laat staan dat ze weten op welke partij ze moeten stemmen.” De Graad heeft dat politieke bewustzijn van huis uit meegekregen. “Ik heb altijd gestemd en nooit verzaakt. En ook altijd gestemd op dezelfde partij. In Zevenhuizen, maar ook in Rotterdam.”

Cultuur is voor De Graad een belangrijk thema. Zelf houdt hij erg van pianospelen en theater. “Cultuur zorgt ervoor dat mensen hun talenten kunnen ontplooien.”
Maandag brachten in Zuidplas 1913 mensen hun stem uit; de opkomst was circa 5 procent.