Wethouder Wybe Zijlstra bracht zijn kapotte mixer mee bij de kick-off van het project. (tekst en foto: Annette van den Berg)
Wethouder Wybe Zijlstra bracht zijn kapotte mixer mee bij de kick-off van het project. (tekst en foto: Annette van den Berg)

Afvalrace om een schoolreisje

Algemeen

Moordrecht – De leerlingen van groep 8 van de St. Jozefschool in Moordrecht zijn er klaar voor. Vier weken lang gaan ze zoveel mogelijk oude en kapotte elektrische apparaten verzamelen. Wethouder Wybe Zijlstra bracht maandag alvast zijn kapotte mixer mee bij de kick-off van het project.

“Weten jullie wat de E-waste Race inhoudt?”, wilde wethouder Wybe Zijlstra weten. “We krijgen vijf containers waar we e-waste in gaan gooien”, was het antwoord van één van de jongens uit groep 8. E staat voor elektronisch. Waste is afval.

De race is een project van Cyclus en gemeenten, waaraan zestien scholen in de regio meedoen. In Zuidplas zijn dat de Nieuwerkerkse basisschool De Wingerd, de Rehobothschool in Moerkapelle, De Eendragt in Zevenhuizen en de St. Jozefschool in Moordrecht. Van 26 september tot en met 20 oktober gaan de kinderen op pad om elektronisch afval in te zamelen. De school die de meeste apparaten inzamelt, wint een schoolreisje. Een vooruitzicht waar de achtstegroepers van de St. Jozefschool enthousiast op reageerden. Dát had hun juf nog niet verteld.

Zijlstra bracht maandag alvast het eerste apparaat mee; een mixer die het begaf, toen hij laatst een pizza wilde maken. Een poging om het apparaat te repareren, mislukte en reserveonderdelen zijn niet te koop. Als apparaten niet meer te gebruiken zijn, is het beter voor het milieu om ze apart in te leveren. Soms blijken de apparaten toch nog te repareren, vaak zitten er bruikbare onderdelen aan, of zijn de materialen waarvan ze gemaakt zijn te recyclen.

De wethouder waarschuwde de kinderen wel altijd de stekker uit het stopcontact te halen als ze zelf met e-waste willen knutselen. “En overleg met je ouders. Het is niet altijd veilig. Er kunnen ook scherpe delen aan zitten.”