Frans Schiereck werd in 2021 geïnterviewd door Hart van Holland. (foto: archief HvH/Pepijn de Groot)
Frans Schiereck werd in 2021 geïnterviewd door Hart van Holland. (foto: archief HvH/Pepijn de Groot)
In memoriam

Frans Schiereck ’De tovenaar is niet meer’

Algemeen

‘Zijn laatste troef gespeeld’ staat op de rouwkaart, waarmee zijn drie dochters het overlijden op 8 september van hun ‘eigenzinnige, veelzijdige en bijzondere vader, schoonvader en opa’ kenbaar maken. 

Zeg je bridge dan zeg je Frans Schiereck, erelid en de oprichter (in 1974) van bridgeclub Zevenhuizen en auteur van meerdere bridgeboeken. 

In 2017 kwam hij in Hart van Holland aan het woord over zijn eerste boek Bridgers kunnen niet bridgen. “Ik geef ze een flinke veeg uit de pan. Met humor en vooral cynisme, maar na hoofdstuk twintig word ik milder”, zei hij destijds. Er zouden meer boeken volgen.

Het waren niet zijn eerste schreden op het schrijverspad; in 1981 - tijdens de hoogtijdagen van Rubik’s Cube - schreef de wiskundedocent het boek De Hongaarse kubus, waar bijna 100.000 exemplaren van verkocht werden. Hij was ermee in zijn nopjes, al had hij - cynisch en kritisch als hij was - wel commentaar op zijn verdiensten. “Tegen 69 cent aan royalties! Nou, in een volgend leven word ik maar uitgever”, liet hij zich in 2021 ontvallen, wederom in Hart van Holland, toen hij aan het woord kwam als eerste correspondent van de Dorpskrant, de voorloper van Hart van Holland die in 1978 voor het eerst verscheen.

Op de redactie was hij een graag geziene gast, die garant stond voor een grap en een grol. Zoals hij in zijn teksten toverde met woorden - veel van zijn stukken waren ludiek getoonzet - zo handig was hij ook met speelkaarten en andere voorwerpen. Hij kreeg al snel de bijnaam ‘Frans de Tovenaar’.

Directie en redactie van Hart van Holland zijn Frans Schiereck dankbaar voor zijn bijdragen aan onze krant en koesteren de herinnering aan wie hij was. Frans Schiereck werd 78 jaar.