Voetjes van de vloer en handen in de lucht op het liedje 'Bij mij thuis'. (tekst en foto: Robbert Roos)
Voetjes van de vloer en handen in de lucht op het liedje 'Bij mij thuis'. (tekst en foto: Robbert Roos) Robbert Roos

Kinderboekenweek feestelijk geopend met lied ‘Bij mij thuis’

Algemeen 387 keer gelezen

Zevenhuizen - Het was een drukte van belang op het schoolplein van ’t Reigerbos in Zevenhuizen woensdag 4 oktober, waar kinderen, leerkrachten, ouders en verzorgers zich verzamelden voor de opening van de Kinderboekenweek. Wethouder Frans Klovert onthulde de nieuwe ruilboekenkast en de voetjes gingen van de vloer op de klanken van ‘Bij mij thuis’ van Kinderen voor Kinderen.

De laatste jaren is de trend dat kinderen steeds minder lezen. Dat wordt als een slechte zaak beschouwd, want goed kunnen lezen is een van de basisvoorwaarden om mee te kunnen doen in de maatschappij, voor zowel kinderen als volwassenen. “Als school willen we het hele jaar door de kinderen waar mogelijk stimuleren om te lezen”, vertelde directeur van ’t Reigerbos Edward den Heeten. “Tijdens de Kinderboekenweek pakken we altijd extra uit en krijgt ieder kind een gratis lees- of prentenboek voor thuis.” 

‘Masked reader’
Maar er gebeurt meer tijdens de Kinderboekenweek. Zo mogen de kinderen op maandag naar de theatervoorstelling ‘Anders zijn is fijn’, en hangen er in de school foto’s van leerkrachten met een boek voor hun gezicht. Kinderen kunnen raden wie er achter het boek schuilgaat en kunnen daarbij uit twee leerkrachten kiezen. Na het succes van vorig jaar keert ook de ‘masked reader’ terug. “We hebben filmpjes opgenomen van iemand die onherkenbaar in beeld is gebracht en wiens stem is vervormd”, legt Den Heeten uit. “Wel zitten er hints in de filmpjes verwerkt, die verwijzen naar de mysterieuze lezer. Aan de kinderen de taak om te raden wie het is.”

Ruilboekenkast
Wethouder Frans Klovert weet als geen ander hoe belangrijk lezen is. “Nu op school, en later in je werk zul je, net als ik, veel moeten lezen. Maar je moet ook tijd maken om verhalen en boeken te lezen die je zelf leuk of spannend vindt. Daarom ben ik blij dat jullie op school een mooie bibliotheek hebben, en nu ook een ruilboekenkast om boeken met andere kinderen te delen.”
De Kinderboekenweek duurt tot en met 14 oktober.

Edward ten Heeten spreekt de kinderen toe
Wethouder Frans Klovert verricht een van de openingshandelingen
Opening Kinderboekenweek 2023 ''t Reigerbos Zevenhuizen Frans Klovert
Wethouder Frans Klovert en directeur Edward ten Heeten.