Jacques Bovens wordt door mede-raadsleden verwelkomd in de raadzaal.
Jacques Bovens wordt door mede-raadsleden verwelkomd in de raadzaal. Erik van Leeuwen
Update

Bovens tijdelijk raadslid in fractie PvdA/GroenLinks

Algemeen 1.022 keer gelezen

Zuidplas - Jacques Bovens is terug als raadslid. De inwoner van Nieuwerkerk aan den IJssel gaat in de fractie van PvdA/GroenLinks Martin Damen ondersteunen.

Bovens vervangt op tijdelijke basis Denise Leliënhof, die door privé-omstandigheden voorlopig haar raadstaken niet kan uitoefenen. Haar vervanging is voor vier keer vier weken en kan daarna nog worden verlengd. Bovens maakte van 2018 tot 2022 al deel uit van de gemeenteraad. Hij legde zich in die periode vooral toe op het sociaal domein.

‘Leugens’
In de gemeenteraad ontstond dinsdag 13 februari ergernis over het optreden van Sep Pouwels. Het onafhankelijk raadslid had het bij het debat over de opvanglocatie voor vluchtelingen voorzien op VVD-raadslid Ferry van Wijnen. Zij betichtte daarbij haar oud-fractiegenoot, met wie ze niet overweg kan, van het melden van onwaarheden. Van Wijnen was daar niet van gediend.

Burgemeester Han Weber besloot op dat moment als voorzitter van de raad nog niet in te grijpen, wel eiste hij later dat Pouwels haar woorden ‘Deze leugens raken mij’ zou intrekken. Pouwels: “Ik heb niet mijn woorden teruggenomen. Ik ben van mening dat er verkeerde informatie werd gedeeld tijdens de vergadering. In mijn beleving is dat heel erg bewust.”

Ook tijdens het debat over de Regionale Energie Strategie wekte Pouwels de irritatie van een groot deel van de gemeenteraad. In de ogen van de raad voerde Pouwels een discussie die al eerder in de commissie Ruimte was gevoerd.

Van het onafhankelijk raadslid, dat eerder vertrok bij de VVD en PvdA/GroenLinks, is bekend dat ze geen commissievergaderingen bezoekt. “Commissies interesseren mij geen mallemoer”, liet ze onlangs aan deze krant weten.

Afwezig
Pouwels miste sinds de installatie van de nieuwe raad ook de nodige raadsvergaderingen. Tussen april 2022 en begin van dit jaar was haar aanwezigheid 56 procent. Raadsleden krijgen in Zuidplas een maandelijkse vergoeding van ongeveer 1400 euro bruto.

Pouwels was afwezig bij belangrijke vergaderingen over de opvanglocatie voor vluchtelingen en over het Vijfde Dorp. “Ik ben in mijn eentje en kan mezelf niet in vieren delen. Daarnaast wil ik me richten op de echte problemen in Zuidplas, zoals armoede, schuldenproblematiek en de bestrijding ervan, en andere kwesties in het sociale domein.”