'Wajoo, jij bent toch die gast van het Jeugdjournaal?', hoort Tuinman soms als hij op straat loopt.
'Wajoo, jij bent toch die gast van het Jeugdjournaal?', hoort Tuinman soms als hij op straat loopt. Foto: Helen Kret

Van de lokale radio naar de podcast van het Jeugdjournaal

Human Interest 419 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Voor oud-Nieuwerkerker Bart Tuinman (32) heeft audio iets magisch. Waar hij vroeger met een antenne over de braderie in het dorp liep om verslag te doen voor de lokale omroep (LON), maakt hij nu de podcast van het Jeugdjournaal.

Judith Rikken

Een televisieprogramma, een website, en nu dan ook een podcast. Het Jeugdjournaal had er wel oren naar om net als vele andere programmamakers een geluidsuitzending aan te bieden, die iedereen - maar vooral kinderen van 9 tot 12 jaar - op een zelfgekozen moment kan beluisteren.

Het is nog een beetje wennen, merkt Tuinman, die de podcast samen met Malou van der Starre maakt en presenteert. “Sommige kinderen vragen: komt het ook op YouTube? Daaraan merk je dat ze visueel zijn ingesteld. Wij proberen in de podcast, die wekelijks verschijnt en een kwartier duurt, onderwerpen wat verder uit te diepen dan in het Jeugdjournaal en ook vragen van kinderen te beantwoorden. Voordeel is dat kinderen eerder hun verhaal durven doen, als ze niet met hun hoofd op tv komen. En het schijnt zo te zijn dat informatie beter blijft hangen als je alleen luistert.”

Terwijl veel inspanningen er tegenwoordig op gericht zijn om kinderen los te weken van apparaten, denkt Tuinman dat een podcast die toch op een device moet worden afgespeeld, iets kan toevoegen. “Je kunt er ook wandelend naar luisteren, of als je in de auto zit. Op weg naar de camping bijvoorbeeld, zoals we vroeger naar een bandje van Bert en Ernie luisterden.”

Heftig
Na afleveringen over herdenken, corona, toetsen, het Songfestival en wilde dieren, werkt Tuinman voor 5 juni aan een uitzending over kinderlokkers, zowel digitaal als in de buurt. “Best een heftig onderwerp, maar iets dat we niet uit de weg willen gaan en waarmee we iets kunnen betekenen. Bij kinderen spelen onderwerpen als grooming en sexting helaas.”

Tuinman wil graag nog eens een onderwerp uitwerken met kinderen uit Zuidplas, op zijn oude basisschool De Wingerd bijvoorbeeld. “We hebben ook een rubriek ‘Mijn goede nieuws is’. Het is heel fijn als kinderen daarin hun verhalen delen.” 

Benieuwd geworden? Beluister hieronder de podcast van het Jeugdjournaal