In nieuwbouwwijk De Jonge Veenen vormen de molenrestanten nu een kunstwerk.
In nieuwbouwwijk De Jonge Veenen vormen de molenrestanten nu een kunstwerk. Foto: Erik van Leeuwen

Moerkapelle heeft zijn molenroeden terug

Algemeen 781 keer gelezen

Moerkapelle - Na 93 jaar zijn de molenroeden van een molen aan de Rottedijk in Moerkapelle terug op hun bestemming. Weliswaar niet als onderdeel van een molen, maar in de vorm van een kunstwerk in de nieuwbouwwijk De Jonge Veenen. "Dit is een fysieke herinnering aan het verleden", sprak wethouder Jan Hordijk.

Door Erik van Leeuwen

Albert van Hees moest woensdag bij het zien van de gerenoveerde molenroeden even slikken. De molenaar uit het Belgische Leut was onder de indruk hoe de roeden waren gerenoveerd. "Dit is voor mij een emotioneel moment. Dat de roeden terug zijn op deze plek betekent heel veel voor mij."

Van Hees is al 25 jaar molenaar van de molen van Leut. Daar werden de Moerkapelse roeden ontdekt. "Ze lagen ergens buiten opgeslagen. Nog een paar jaar langer en het was in stukken gebrand."

Toen het gemeentebestuur van Maasmechelen – waar Leut onder valt – Van Hees vroeg of de molenroeden terug konden naar Moerkapelle zei hij meteen ja. "Ik ben dertig jaar in Nederland op vakantie geweest. In Noord-Holland. Speciaal voor de molens."

De molenroeden verhuisden in 1925 naar Belgisch-Limburg en deden daar tot 1995 dienst op de molen. De vondst in de opslagplaats haalden de roeden uit de vergetelheid. Het gemeentebestuur van Maasmechelen, drie schepenen (wethouders) sterk vertegenwoordigd bij de onthulling, besefte dat de terugkeer een bijzondere gebeurtenis was voor de inwoners van Moerkapelle. Zeker in een nieuwe woonwijk waar de straatnamen verwijzen naar molens en onderdelen van molens.

"Het is het verhaal van de verloren gegane trouwring. Net als iedereen ervan overtuigd raakt dat dat kleinood nooit meer terug te vinden is, duikt het op", zei schepen Eric Kortleven. "En laat die vindplaats nu Maasmechelen zijn. Naast de vreugde van de vinder bij het ontdekken van het verloren gewaande en kostbare erfgoed, is er de voldoening van de schenker bij de teruggave van die vondst. De wijze waarop de gemeente Zuidplas haar herontdekte molenroeden heeft omgesmeed tot een kunstvoorwerp en deze creatie verankerd aan de identiteit van haar nieuwe woonwijk, is een schoolvoorbeeld van erfgoedbejegening. Een betere bestemming hadden die molenroeden niet terug kunnen krijgen."