Nieuwerkerker Coen Verplak werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. (foto: Robbert Roos)
Nieuwerkerker Coen Verplak werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. (foto: Robbert Roos) Robbert Roos

Negen koninklijke onderscheidingen en leugentjes: ‘Jullie zijn boeven. Allemaal’

Algemeen 921 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Acht lintjes belandden vandaag op de borst van inwoners van Zuidplas. Vier Moordrechtenaren, twee Nieuwerkerkers en twee Zevenhuizenaren werden in de raadzaal in het gemeentehuis verrast met een koninklijke onderscheiding en een toespraak van burgemeester Han Weber. Een vijfde inwoner van Moordrecht was verhinderd en kreeg haar lintje op een ander moment.

Ton van de Bildt
Ton van de Bildt was in Moordrecht zowel sint als piet en bij de korfbalvereniging zowel barmedewerker als vertrouwenspersoon. Voor Theater voor Iedereen is hij volgens de vereniging als toneelspeler en bestuurslid ‘van onschatbare waarde’. Als regisseur verzorgt hij de theaterstukken in de Moordrechtse Dorpskerk na afloop van Dodenherdenking.
Op zijn initiatief en onder zijn regie werd in 2022 de toneelvoorstelling ‘Kijk, kijk een trap, een trap naar boven’ uitgevoerd, in het kader van zestig jaar Molukse gemeenschap in Moordrecht. Ook maakt hij zich sterk om de Molukse geschiedenis in het lesprogramma van groep 7 en 8 op de basisscholen in Moordrecht te krijgen.

Ria Macdaniel-De Mik
Anja Macdaniel-Den Toom is als vrijwilliger meer dan dertig jaar actief bij de Beth-El gemeente in Moordrecht. Ze helpt de kerk schoon houden en is betrokken bij de organisatie van de Witte Tent Week. Ook geeft zij twaalf jaar leiding aan de vrouwenkring Tryfosa, die bijeenkomt voor bijbelstudie. Ruim 12,5 jaar biedt ze via de Nederlandse Patiëntenvereniging in Zuidplas praktische thuishulp aan kwetsbare inwoners. Verder is zij vrijwilliger bij stichting Voor Elkaar, die vakanties organiseert voor kwetsbare mensen uit het hele land, en ondersteunt ze personen in hun laatste levensfase bij Hospice Elim in Moerkapelle. De decoranda is ook oppasoma en mantelzorger voor haar ouders.

Ria Macdaniel-De Mik
Een lintje was er vrijdag ook voor Ria Macdaniel-De Mik. Als lid van de Beth-El kerk in Moordrecht helpt ze schoonmaken en oud papier ophalen, bezoekt ze eenzame of zieke ouderen, geeft ze leiding aan een jongerenclub en is ze vrijwilliger op de jaarlijkse rommelmarkt. Bij Stichting Ontmoeting, comité Zuidplas, ondersteunt ze sinds vijftien jaar mensen bij het weer op orde krijgen van hun leven. Ook de Nederlandse Patiëntenvereniging in Zuidplas kan op haar steun rekenen, net als de Voor Elkaar vakantieweek en Gevangenenzorg Nederland. Ze biedt sinds 2016 een paar keer per maand een luisterend oor, steun en aandacht in gevangenis en tbs-kliniek. Naast deze werkzaamheden en een betaalde baan in de zorg inclusief nachtdiensten, past zij elke week op op inmiddels zes kleinkinderen.

Evert Oosterwijk
Onder andere voor zijn belangrijke rol in de dijkbewaking, werd Moordrechtenaar Evert Oosterwijk gehuldigd. Hij is ruim veertig jaar vrijwillig dijkwacht en deelt zijn kennis en ervaring met minder ervaren dijkwachten.
In de dertig jaren dat hij verbonden is aan de Historische Vereniging Moordrecht hield hij zich onder andere intensief bezig met een actie tot behoud van de Snelle Sluis en met de realisatie van de Drost IJzerman Beeldentuin aan het Westeinde.
Sinds 2007 is hij als pleegouder aangesloten bij Ihub-Horizon Pleegzorg. Vanuit zijn eigen kennis en ervaring geeft hij advies en als lid van de Pleegouderraad brengt hij pleegouders samen om ervaringen te delen.

Joke Sapuletej-De Fretes
Joke Sapuletej-De Fretes organiseert al ruim dertig jaar sociale -, culturele - en ontmoetingsactiviteiten voor de eerste en tweede generatie Molukse ouderen en mantelzorgers in Moordrecht. Sinds de oprichting is ze vrijwillig coördinator bij ouderenhuis Rumah Orang Tua Tua. Tijdens corona speelde ze een verbindende rol door de Molukse kerken, maatschappelijke groepen, huisartsen, gemeente en GGD bij elkaar te brengen en nut en noodzaak van de corona-aanpak onder de aandacht brengen. In 2021, toen de aankomst van de Molukkers zeventig jaar geleden werd herdacht, was ze ook de verbindende factor, toen een rondreizende landelijke tentoonstelling in première ging in Moordrecht en politieke gevoeligheden aan de oppervlakte bracht. Ze werkte mee aan de voorbereiding van de theatervoorstelling ‘Kijk een trap, een trap naar boven‘ en vervulde veel functies in het kerkelijk- en maatschappelijk leven in Moordrecht.

Cobi van Weringh-Schotte
In tal van werkgroepen is de onderscheiden Cobi van Weringh-Schotte actief bij Stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle. Ze onderzoekt bijvoorbeeld tijdens wekelijkse bijeenkomsten stambomen van families uit Zevenhuizen en Moerkapelle en ordent en indexeert de papieren archieven van personen/families en bedrijven. Ze was twaalf jaar bestuurslid en haar naam staat onder artikelen voor het kwartaalblad ‘Het Verleden Tijdschrift’. Ze schreef ook de boeken ‘Groeiende Dorpen’ (2017) en ‘Schilderijen van Rens Luijtjes’ (2018). In het verleden was zij zes jaar bestuurslid bij Stichting De Zeven Muzen.

Gerrie van Zanten-Verhoef
Bij de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten in Zevenhuizen en omgeving houdt penningmeester Gerrie van Zanten-Verhoef zich onder andere bezig met de verhuur van het kerkgebouw voor verenigingen, concerten, huwelijksvoltrekkingen en andere activiteiten, de nieuwsbrieven, de website en PowerPointpresentaties met liturgie voor de kerkdiensten. Daarnaast is zij zorgvrijwilliger bij Stichting Hospice IJsselthuis in Nieuwerkerk aan den IJssel en coördineert zij een paar uur per week de kookgroep. Ook is ze mantelzorger voor echtgenoot en buren. Over degenen die haar en haar lotgenoten met ‘leugentjes’ naar de raadzaal hadden gelokt, zei ze vrijdag keer op keer: “Jullie zijn boeven. Allemaal.”

Lia Hommering-de Vos
De Nieuwerkerkse Lia Hommering-de Vos kreeg een koninklijke onderscheiding voor verdiensten op het gebied van EHBO en welzijn. In de jaren 90 richtte zij Lotuskring Atria op; ze werd voorzitter, penningmeester en instructeur Lotus. Ze gaf bijscholing en opleidingen voor nieuwe belangstellenden en treedt als lid van EHBO Nieuwerkerk aan den IJssel op als gegrimeerd Lotus slachtoffer. Landelijk is ze als voorzitter en webmaster actief bij de Vereniging Lotus Nederland (VLN). Verder voert zij het mentorschap voor een persoon met dementie en een persoon met een verstandelijke beperking.

Coen Verplak
Tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werd vrijdag Coen Verplak uit Nieuwerkerk aan den IJssel benoemd. Hij meldde zich 25 jaar geleden als vrijwilliger aan bij de Nederlandse Politiebond. Sindsdien treedt hij op als raadsman, actieleider, voorzitter afdeling Rotterdam en bondsraadslid afdeling Rotterdam. Hij begeleidde onder andere politiemensen die geweld moesten gebruiken in de uitoefening van hun functie of door sociale omstandigheden in de knel waren gekomen. Hij biedt mentale steun, woont verhoren bij en verleent juridische steun.
Hij onderscheidde zich verder bij de begeleiding van politiemensen tijdens de coronarellen, voetbalgeweld en discriminatie-aantijgingen. Verder was hij regelmatig het gezicht van de Nederlandse Politiebond in het publieke debat bij gevoelige zaken als geweld, discriminatie, werkdruk en polarisatie.

Gerrie van Zanten-Verhoef, Lia Hommering-De Vos, Cobi van Weringh-Schotte en Coen Verplak kregen als tweede groep een lintje opgespeld. (foto: Robbert Roos)
Evert Oosterwijk, Ria Macdaniel-De Mik, Joke Sapuletej-De Fretes en Ton van de Bildt werden 's ochtends als eersten in het zonnetje gezet. (foto: André Muller)
Foto: Robbert Roos
Foto: Robbert Roos
Foto: Robbert Roos
Foto: Robbert Roos
Foto: Robbert Roos
Foto: Robbert Roos
Foto: Robbert Roos
Lintjesregen Zuidplas 2024