Uitgevouwen ontwerpposter Raadhuisplein van 1986.
Uitgevouwen ontwerpposter Raadhuisplein van 1986.

HVN-expo 'Raadhuis 1988-2018' in Batavier

Cultuur 253 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De Historische Vereniging Nieuwerkerk heeft vanaf 22 maart een nieuwe vitrine-expositie in het leescafé van De Batavier. De expositie 'Ook dorpspolitici zijn voorbijgangers' verdwijnt na de verkiezingen.

De nieuwe titel is 'Raadhuis 1988-2018' en de tentoonstelling duurt tot het einde van het jaar. Topper is de Raadhuispleinposter van 1986: 'Een echt centrum met alles er op en er aan: gemeentehuis, politiebureau, bibliotheek, sporthal, dorpshuis, station, winkels, woningen en een gezellig plein.' Opvallend was in het Raadhuisontwerp van AGS de bolle tegencirkel van dat pand naar het holle Raadhuisplein toe. Bij de (kleinere) opvolger verdwijnt die tegencirkel. De expositie is te zien tijdens de openingstijden van de bibliotheek.


Schakers strijden om Zilveren Dame

Moordrecht - Bij schaakvereniging De IJssel werd de derde ronde gespeeld in het toernooi om de Zilveren Dame. Inzet was in groep A een plaats bij de eerste acht.

De afvallers spelen de laatste drie ronden mee in groep B. Vanwege een aantal afzeggingen kregen sommige schakers een andere (sterkere) tegenstander dan normaliter het geval geweest zou zijn.
Justin Jacobse verspeelde twee punten tegen Frank van de Pavoordt. Voorts werd het driemaal 9-0. Frank Visser veegde in recordtempo Gerard van der Wouden van het bord, Léon Jacobse won gemakkelijk van Wim Mulder en Sjaak in 't Veld was kansloos tegen Henk-Jan Evengroen.

Stand aan kop groep A: 1. Henk-jan Evengroen en Frank Visser 27; 3. Léon Jacobse 25; 4. Justin Jacobse 21.5; 5. Sjaak in 't Veld 13.5; 6. Mick van den Berg 11; 7. Barry de Graaf 10.5; 8. Arie Macdaniël jr 9.5; 9. Theo Huizer en Frank van de Pavoordt 9.
In groep B veroverde Aad van der Meer de koppositie met een 5.5-3.5 zege op Stefan Lipschart. Wouter Schmahl won van Nanne Uitenbroek, Teus Boere van Ton van Smirren, Frank Dubois van Huub van Eck en Erik Swinkels van Dirk-Jan van Vliet. De enige vrouw, Judy van Eck, boekte een 5-4 overwinning op Casper Kouwenhoven. Stand aan kop groep B: 1. Aad van der Meer 20; 2. Stefan Lipschart 19.5; 3. Wouter Schmahl 19; 4. Nanne Uitenbroek 18.5; 5. Frans Dubois 18.5, 6. Teus Boere 17.