Hoe ver zwenkt een landbouwmachine uit? De leerlingen van 't Reigerbos konden dat met eigen ogen zien.
Hoe ver zwenkt een landbouwmachine uit? De leerlingen van 't Reigerbos konden dat met eigen ogen zien. Foto: Annette van den Berg

Kinderen leren veilig om te gaan met landbouwverkeer

Algemeen 277 keer gelezen

Zevenhuizen - Als kinderen begrijpen wat de chauffeur van een grote landbouwmachine wel en niet ziet, wordt de kans op ongelukken kleiner. Dat is de insteek van het project dat Judith van Dorp organiseerde voor de leerlingen van de groepen 7 van basisschool 't Reigerbos in Zevenhuizen.

Door Annette van den Berg

Van Dorp, werkzaam bij het gelijknamige loon- en kraanverhuurbedrijf, weet dat de combinatie van kinderen en landbouwmachines geen gelukkige is. "Zevenhuizen is een groeiende gemeente met veel jonge kinderen. Vaak zijn ze niet opgegroeid in de polder en niet bekend met grote machines zoals de onze."
Geïnspireerd door het project 'Veilig omgaan met opvallend landbouwverkeer' (VOMOL) besloot Van Dorp iets soortgelijks voor haar plaatsgenoten te organiseren.

Het idee voor VOMOL is ontwikkeld door brancheorganisatie Cumela waar het loonbedrijf bij is aangesloten. Oorspronkelijk zouden studenten van MBO-scholen voor landbouwonderwijs het project bij basisscholen aanbieden. "Maar er zijn nu eenmaal meer basisscholen dan landbouwstudenten." Van Dorp paste het lesmateriaal aan en ging er zelf mee aan de slag. Ze kreeg daarbij ondersteuning van aannemingsbedrijf Punt, dat samen met Van Dorp het groenonderhoud in Zevenhuizen verzorgt.

Op 't Reigerbos gaf Van Dorp maandag 17 juni eerst een inleiding. Twee dagen later kwamen de 58 kinderen naar het terrein aan het Zuideinde. Daar waren vier machines opgesteld. De jongens en meiden mochten in de cabines klimmen. Ze konden zelf ervaren wat de machinist ziet en merkten dat je een klasgenoot dicht naast zo'n apparaat niet kunt zien, bijvoorbeeld. Ze zagen ook hoe ver een ploeg uitzwenkt en hoe enorm groot de machines zijn.
"Een leuke ervaring", vindt de meester van groep 1 en 2 die de zevendegroepers mocht begeleiden. "Dit is meteen een kans om ervaring op te doen met een onbekende sector. Dat is leuk voor later, want er is meer dan werken met een computer."