De Moordrechtse Lallemanschool tekende voor de kleurrijke zeilen op de wieken van molen Windlust. (tekst en foto: Annette van den Berg)
De Moordrechtse Lallemanschool tekende voor de kleurrijke zeilen op de wieken van molen Windlust. (tekst en foto: Annette van den Berg) Annette van den Berg

Kunst in de wind op Kortenoord

Algemeen 201 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Holland met een twist, dat was het thema dat groep 8 van de Lallemanschool in Moordrecht bedacht en uitwerkte op de zeilen van molen Windlust. Sinds vrijdag draaien hun kleurige kunstwerken mee in de wieken.

Dat het droog en zonnig was, was perfect voor de openingsceremonie, maar windkracht 4 was te veel om de molen met vier zeilen te laten draaien. De molenaars moesten een trucje uithalen om de kunstwerken in de wieken toch te laten zien bij de opening. Ze draaiden onder de wind.
De molenaars hingen vrijdagmiddag de doeken al in de wieken. Wethouder Frans Klovert hielp om de laatste touwen goed te knopen, maar hoefde niet in de wieken te klimmen; dat deed molenaar in opleiding Adela den Breejen (66).

Wethouder Frans Klovert noemde de molen van Kortenoord meer dan alleen een molen. “Het is een hotspot die dingen en mensen samenbrengt, een combinatie van erfgoed, cultuur en onderwijs. In 2023 werd de molen voor het eerst opgevrolijkt. Toen zorgden leerlingen van het Thorbeckecollege in Nieuwerkerk voor de beschildering van de doeken.
Atelier Teuneke uit Moordrecht van Teuneke en Roy Beusink begeleidde ook dit jaar het project. Groep 8 van de Lallemanschool in Moordrecht bedacht zelf het thema: Holland met een twist. Op de zeilen wilden de kinderen stroopwafels, kaas, patat, roze crompouche, tulpen en klompen en boze wolken. Aan de hand van hun tekeningen maakte Teuneke een ontwerp. “De patat was eigenlijk McDonald’s, maar dat zou reclame zijn. Het zonnetje heb ik er zelf bij bedacht.” De motieven op de doeken worden herhaald, maar verspringen.
Teuneke schilderde eerst een blauwe grondlaag over de schildering van 2023 en zette het nieuwe ontwerp met een beamer over op de zeilen, die 1,4 bij 8 meter zijn. De afbeeldingen brachten de kinderen zelf aan met spuitbussen. Teuneke hoopt dat de zeilen de hele zomer kunnen draaien. Vorig jaar deden ze dat zes weken, waarna ze een tijdelijke plek kregen aan de wieken van een molen in Leidschendam, alvorens terug te komen naar Nieuwerkerk.