Wethouders Jan Willem Schuurman en Daan de Haas (rechts) en commissievoorzitter Benno de Ruiter (links)  luisteren naar een inspreker.
Wethouders Jan Willem Schuurman en Daan de Haas (rechts) en commissievoorzitter Benno de Ruiter (links) luisteren naar een inspreker. Erik van Leeuwen

Raad twijfelt over Vijfde Dorp

Politiek 1.619 keer gelezen

Zuidplas - In de gemeenteraad van Zuidplas ontstaat steeds meer twijfel over de ontwikkeling van het Vijfde Dorp. Het vertrouwen in een goed financieel fundament en een zorgvuldig doorlopen proces slinkt zienderogen.

Hoewel er de afgelopen periode geen publieke bijeenkomsten plaatsvonden, werd de laatste weken wel koortsachtig overleg gevoerd door partijen, gemeenteraad en het college. Vrijdag was er een speciale sessie belegd bij Leefgoed de Olifant. Over de financiële onderbouwing van de plannen voor het Vijfde Dorp wordt al langer getwijfeld en de raad lijkt zich in meerderheid ook grote zorgen te maken over de snelheid van het proces. Die gaat ten koste van de zorgvuldigheid, vindt de gemeenteraad.
Op initiatief van de raad werden recent twee deskundigen op het gebied van juridische - en omgevingszaken geraadpleegd. De twee uitten in de niet openbare bijeenkomsten hun zorgen over het proces en wezen op de gevolgen en risico’s die Zuidplas loopt. In reactie daarop kwam het college met de landsadvocaat op de proppen om aan te tonen dat de plannen wel op een goede en verantwoorde manier kunnen worden gerealiseerd

De twijfel in de gemeenteraad over het proces rondom het Vijfde Dorp wordt gevoed door de vele zienswijzen - 89 in totaal - die zijn ingediend door inwoners van Zuidplas. Los van de inhoud van de individuele dossiers is er volgens de raad één rode draad te herkennen: moeizame communicatie tussen gemeente en belanghebbenden.

Ruim twintig belanghebbenden maakten afgelopen donderdag tijdens een speciale commissievergadering van de gemeenteraad gebruik van de mogelijkheid om hun zienswijze op het bestemmingsplan, dat nog moet worden vastgesteld, toe te lichten.

Veel insprekers beklaagden zich over de werk- en handelwijze van de gemeente. “Onfatsoenlijk en minachtend’, noemde één van de insprekers deze zelfs. Het college was wel vertegenwoordigd op de avond, maar zal pas deze week reageren op de diverse zienswijzen.

De insprekers vertelden hoe zij aankijken tegen de plannen in relatie tot hun persoonlijke betrokkenheid. Dat ging van bewoners aan de Eerste Tochtweg die vrezen voor veel meer lawaai vanwege de steeds drukker wordende N219, tot het hebben van een toekomst in het gebied.
Een bewoner van de Middelweg in Moordrecht vertelde dat zij en haar gezin er geen heil in zien om tegen het nieuwe Vijfde Dorp aan te wonen. “Ons huis is bovendien niet onderheid. Wij vrezen voor planschade. We zien erg tegen dat traject op. De gemeente wil ons echter niet uitkopen en ons inpassen.”

Gert-Jan Oudijk vertelde over de boerderij van zijn ouders van de Provinciale weg tussen Moordrecht en Westergouwe. Paul en Rita Oudijk bestieren daar met hun zoon en dochters al sinds 1980 een succesvol melkveebedrijf en zorgboerderij. Vanaf 1998 wordt de boerenfamilie bedreigd door ruimtelijke ontwikkelingen. Het bestemmingsplan voor het middengebied maakt dat het bedrijf volledig is ingeklemd en geen kant op kan. “En onlangs hebben we ook nog te horen gekregen dat de verbreding van de N457 naar onze kant plaatsvindt”, zei Gert-Jan Oudijk die namens zijn ouders insprak. Hij deed een aangrijpende oproep aan de gemeente om duidelijkheid te geven. “Laat ons met rust of plaats ons uit. Laat ons niet bungelen.”

De onzekerheid over hun toekomst was voor meer insprekers de reden om de hulp te vragen van de gemeenteraad. Ook inwoners en ondernemers uit Nieuwerkerk-Noord lieten een noodkreet horen. Zij voelen zich in het gebied klemgezet. Bij de onderhandelingen over het Vijfde Dorp dwong de provincie af dat er tot 2035 geen woningbouw zal plaatsvinden in Nieuwerkerk-Noord; betrokkenen hebben er wél jaren op gerekend dat ze zouden worden uitgekocht en zouden vertrekken. Investeringen in het gebied waren lastig, waardoor het aan het verloederen is. Veel inwoners willen weg en hun grond verkopen. “Laat de gemeente de grond gebruiken voor scholen, sportvelden, een bibliotheek, alsjeblieft help ons”, was een van de reacties.

Opvallend was dat het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard insprak. Het waterschap is bij het maken van de plannen een van de partners van Zuidplas en vindt dat de randvoorwaarden voor een betere waterveiligheid niet goed zijn geborgd in het concept-bestemmingsplan. Zo wil het waterschap dat er meer buffer komt voor overvloedige regenval. “In het plan staat dertig centimeter, wij willen vijftig centimeter.”

Fred Boevé, voorzitter van het Platform Middengebied, haalde hard uit naar het college. Sinds het platform gebruikmaakte van de Woo (Wet open overheid) zijn gesprekken met het platform volgens hem door het college opgeschort. Het platform vertegenwoordigt in het middengebied ongeveer zestig particulieren en ondernemers. Boevé zei dat er in het proces te weinig oog is voor de belanghebbenden. “Maar de tanker moet doorvaren.” (Erik van Leeuwen)