Afbeelding

TCN met minder druk eredivisie in

Sport 183 keer gelezen

TENNIS
Nieuwerkerk aan den IJssel – TC Nieuwerkerk start het derde opeenvolgende seizoen in de eredivisie met vijf vertrouwde gezichten. Guy den Heijer, Bart van den Berg, Stephan Fransen, Yoran Verschoor en Jeroen Camfferman gaan opnieuw voor een plaats in de play-offs.

Nieuwerkerk, de landskampioen van 2016, begint zondag 8 april met een thuiswedstrijd tegen Sloterpark. Daarmee start het seizoen waar het vorige eindigde: op eigen terrein. TCN werd de vorige jaargang in de halve finales van de play-offs voor eigen publiek uitgeschakeld door de latere kampioen DUNO uit Doorwerth. "Het bereiken van de eindstrijd was haast een must", zegt Jeroen Camfferman (29). "De play-offs waren op ons eigen park en dan mag je als regerend kampioen niet ontbreken. Voor ons als speler betekende dat wel druk. Die zal dit seizoen een stuk minder zijn."
Enrique Lopes-Perez, die vorig seizoen nog deel uitmaakte van de hoofdmacht, keert niet meer terug. De Spaanse gravelspecialist werd vanuit zijn geboorteland een aantal keren ingevlogen. "Dat is de keuze van de club", reageert Camfferman. "Een buitenlander is sowieso duurder in kosten. De club heeft een afweging gemaakt, dus doen we het dit seizoen met zijn vijven."
Vijf of zes spelers, Lopes-Perez of niet, Camfferman en zijn ploeggenoten zetten onverminderd hoog in: plaatsing voor de play-offs. "Of dat reëel is? Geen idee. Het hangt ook af van in welke samenstelling andere teams aantreden." De praktijk wijst uit dat de mannen-eredivisie de afgelopen seizoen flink aan kracht heeft gewonnen. "De ene club doet het met Belgen, de andere club met sterke Nederlanders. Wij spelen al een tijdje in deze samenstelling en dat heeft ook zijn voordelen."
Nieuwerkerk brengt volgens Camfferman, die in het dagelijkse leven tennisleraar is, een mix van ervaring en jong talent op de baan. "Bart van den Berg en Guy den Heijer proberen via het Future-toernooi hogerop te raken. Guy is afgelopen jaar aardig geklommen op de ranglijst, Bart is een tijdje geblesseerd geweest, maar die gaat er ook voor."
Voor de routiniers bij Nieuwerkerk geldt het niveau behouden. "Wij zijn niet echt meer bezig met een carrière. Guy en Bart trainen elke dag, ik sta wel op de baan als tennisleraar. Als team hebben we in de winter wel elke zondag samen getraind."
Wedstrijden speelde hij echter niet of nauwelijks. "Ik heb drie speelronden meegedaan met mijn Duitse team in Wuppertal, in de Oberliga. Voor de rest heb ik elke dag mijn tennisracket vastgehouden, dat wel. Ach, ik ben het gewend. Ik ben niet de enige die wedstrijdritme mist. De competitie start op 8 april, maar het gravelseizoen begint vaak pas op 1 april."
Volgens Camfferman is Nieuwerkerk een goede outsider in de titelstrijd. "DUNO was vorig seizoen heel sterk in de play-offs, maar qua spelers vond ik Lewabo het beste team hebben. Het hangt ook af van de beschikbaarheid van spelers."

Arnolduspark en ALTA zijn de nieuwe teams in de eredivisie. Camfferman: "Ik heb geen enkel idee hoe sterk die zijn. Het zal voor ons in elk geval niet eenvoudig worden om ons te plaatsen voor de play-offs. We hebben wel minder druk. Dat kan een voordeel zijn."