Mathieu de Jong beschouwde het nieuws uit Schiedam als een enorme domper. (foto: archief HvH)
Mathieu de Jong beschouwde het nieuws uit Schiedam als een enorme domper. (foto: archief HvH)

Klap De IJssel komt ná gelijkspel; dames weer in titelspoor

Sport 238 keer gelezen

HOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel – De heren van De IJssel hebben een Houdini-act nodig om aan degradatie te ontsnappen in de eerste klasse. De 2-2 tegen Ommoord ten spijt.

De IJssel dacht door het gelijkspel in te lopen op Schiedam, maar toen de uitslagen van de andere duels in de app verschenen, sloeg de stemming om. Schiedam won van Zoetermeer, waardoor De IJssel de achterstand zag oplopen tot vijf punten. Omdat dat ook de achterstand is op Groen Geel staan de Nieuwerkerkers in de resterende vier duels voor een megaklus. “We zullen zeker in drie wedstrijden resultaat moeten halen”, reageerde trainer/coach Mathieu de Jong, die het nieuws uit Schiedam als een enorme domper beschouwde. “We stapten vandaag met een goed gevoel van het veld. We speelden een goede wedstrijd. Er had meer ingezeten, want pas zes minuten voor tijd maakte Ommoord 2-2. Die gelijkmaker was niet zo’n goed moment van ons omdat drie man één speler verdedigden, waardoor een andere aanvaller vrijkwam.”
Duels tussen Ommoord en De IJssel worden altijd op het scherp van de snede gespeeld, ook dit keer. De IJssel kwam twee keer op voorsprong, door Chris Rijkaart van Capellen en Julius Robbemond. “Dat Julius scoorde, was wel uniek. Hij is vijf seizoenen geleden van Ommoord naar ons gekomen. Het was nóg specialer geweest als hij matchwinnaar was geworden.”
Volgens De Jong wil zijn ploeg vechten voor de laatste kans, zondag thuis tegen Schiedam. “Als we ten onder gaan, doen we dat met ere. Door een overwinning sluiten we weer aan bij Schiedam en Groen Geel, waar we ook nog tegen spelen.”

Dames terug in titelspoor
De dames maakten een einde aan een lange periode zonder zege. De 1-3 overwinning bij Dopie was de eerste in de tweede competitiehelft.
De zege in Delft gaf De IJssel moed voor het restant van de competitie. De Nieuwerkerkse formatie sloot de eerste competitiehelft af met een straatlengte voorsprong op de concurrenten, en het kampioenschap en daarmee promotie leken een kwestie van tijd. Na de winterstop wist De IJssel niet één van de eerste vijf duels te winnen. Het team pakte slechts drie punten en zag de concurrentie dichterbij komen. “Deze overwinning betekent daarom enorm veel”, zei trainer/coach Jean Paul Renes. “We worden er niet direct kampioen mee, maar het kan wel voor een ommekeer zorgen.”
In Delft was De IJssel tegen Dopie oppermachtig. Dat kwam al voor rust tot uitdrukking in de score: 0-3. Chiara van der Have en Fay Stegman (2) scoorden. De late tegentreffer van Dopie deed de gasten geen pijn. “Het staat nog steeds dicht bij elkaar, omdat ook DSHC en Derby vandaag hebben gewonnen. Deze overwinning komt op een goed moment, net voordat we een break van een maand hebben. We kunnen ons in alle rust voorbereiden op het laatste blok van vier wedstrijden. We gaan drie, vier oefenwedstrijden spelen en we gaan volgende week ook nog een dag of vier met elkaar naar Spanje”, aldus Renes.