Logo hartvanzuidplas.nl
Morgan Kostwinder (midden) en Duncan Kranendonk (rechtsvoor) in gesprek met de wethouder.
Morgan Kostwinder (midden) en Duncan Kranendonk (rechtsvoor) in gesprek met de wethouder. (Foto: Erik van Leeuwen)

Gemeente verwent vrijwilligers

  •   keer gelezen

Zuidplas – "Het vele vrijwilligerswerk maakt Zuidplas mooier, leuker en aardiger." Dat zei wethouder Daan de Haas donderdag voorafgaand aan het buffet, dat driehonderd vrijwilligers door de gemeente kregen aangeboden.

Door Erik van Leeuwen

Het vrijwilligersbuffet vond plaats op de landelijke Dag van de Vrijwilliger. Doordat de belangstelling groot was, is er donderdag een tweede sessie.

"Uit onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlanders minimaal één keer per jaar vrijwilligerswerk doet. Dat betekent dat in Zuidplas ruim twintigduizend inwoners zich inzetten voor de samenleving die daardoor nog leuker, mooier en aardiger wordt", aldus De Haas.

"Van muziek weten we wat de heilzame werking is voor ons brein en welbevinden, maar ook van vrijwilligerswerk word je gelukkiger. Uit onderzoek blijkt dat het een positieve invloed heeft op je lijf, humeur en sociale leven. Je maakt dus niet alleen Zuidplas een stukje gelukkiger, maar ook jezelf. Reden genoeg om de overige twintigduizend inwoners aan te sporen om ook vrijwilliger te worden."

Volgens De Haas is het voor vrijwilligersorganisaties tegenwoordig wel lastiger om mensen te vinden én vast te houden. "Iedereen heeft het druk en daardoor willen vrijwilligers zich minder binden dan vroeger. Het vrijwilligerswerk vraagt dan ook om een andere benadering. Onze hoop is daarbij ook gevestigd op de jonge generatie."

Hij noemde daarbij de organisatie van de peuter- en kinderdisco in 't Blok in Nieuwerkerk. De vrijwilligers van dat maandelijkse evenement, de 17-jarige Duncan Kranendonk en Morgan Kostwinder (19), waren ook bij de avond aanwezig. "Mijn moeder organiseerde het vroeger altijd al in Taverna", vertelde Morgan Kostwinder. "Op een gegeven moment heb ik dat van haar overgenomen. We hebben een echte dj, dj Rens. Kinderen kunnen kiezen wat hij draait, zolang het natuurlijk wel kindvriendelijke nummers zijn."

"Zonder de inzet van de vele vrijwilligers zouden wij nooit de club kunnen zijn die we nu zijn", benadrukte TCN-bestuurslid Tineke Sigmond het belang van vrijwilligerswerk. "Eigenlijk is het zo vanzelfsprekend al die vrijwilligers, maar op een avond als deze realiseer je je dat des te meer."

Meer berichten