Burgemeester Gert-Jan Kats, Paul van Drenth (NEZ), Johan Helmer (PvdA/GroenLinks) en Jan Hordijk (VVD).
Burgemeester Gert-Jan Kats, Paul van Drenth (NEZ), Johan Helmer (PvdA/GroenLinks) en Jan Hordijk (VVD). Foto: Erik van Leeuwen

VVD weer de grootste, groot verlies D66

Algemeen 995 keer gelezen

Zevenhuizen - De VVD is opnieuw de grootste partij geworden van Zuidplas. Was het verschil bij de gemeenteraadsverkiezingen vier jaar geleden met ChristenUnie/SGP nog amper honderdvijftig stemmen, dit keer was de afstand tussen de partijen een stuk groter: 4245 om 3879 stemmen.

Door Erik van Leeuwen

D66 is de grote verliezer. De partij van lijsttrekker Rik van Woudenberg, de afgelopen vier jaar wethouder in een college met VVD en SP, kreeg zware klappen. D66 gaat van vier naar twee zetels. Het CDA maakt daarentegen een klapper; de partij groeide in Zevenhuizen, werd de grootste in Moordrecht en komt met vijf zetels terug in de raad, één meer dan de partij de afgelopen vier jaar had.

Winst is er ook voor PvdA/GroenLinks (van 2 naar 3 zetels) en Nieuw Elan Zuidplas (van 1 naar 2). De SP levert één van zijn drie zetels in. Nieuwe Gemeente Politiek haalde als enige partij niet genoeg stemmen voor een zetel.

"Ik ben hartstikke blij met deze uitslag", was de eerste reactie van VVD-lijsttrekker Jan Hordijk. De VVD kan in de nieuwe raad opnieuw rekenen op zeven zetels. Ondanks dat het verschil met de VVD groter is geworden, toonde ook ChristenUnie/SGP-voorman Jan Willem Schuurman zich tevreden. "In percentage zijn we gedaald, maar in absolute getallen zijn we gestegen."

De steun voor de christelijke combinatie was in Moerkapelle weer groot. 62,2 procent van de stemgerechtigden stemde daar ChristenUnie/SGP. Volgens burgemeester Gert-Jan Kats, die de uitslagen woensdagavond in Dorpshuis Swanla presenteerde, een 'Noord-Koreaanse uitslag'.

Kats constateerde ook de grote grijns op het gezicht van CDA-lijsttrekker Tinet de Jong. Het 'Tinet-effect' leverde de partij een topscore op, in tegenstelling tot het landelijke beeld. "Bijna duizend stemmen erbij, dat is fantastisch", vond De Jonge. "Dit is de beloning voor een periode keihard knokken met de CDA-ploeg. En die grijns gaat voorlopig niet van mijn gezicht af."

Rik van Woudenberg van D66 toonde zich een sportief verliezer. Hij feliciteerde eerst de winnaars van de verkiezingen. Hij erkende dat D66, dat meer dan duizend stemmen minder kreeg dan in 2014, zware klappen heeft gehad. "Wij gaan de komende dagen eens rustig nadenken wat nu te doen", aldus Van Woudenberg, die sterk het vermoeden heeft dat de landelijke ontwikkelingen zijn partij geen goed hebben gedaan. "Ik ben trots op mijn fractie. Zij waren de afgelopen vier jaar de beste fractie van de raad. Daar heb ik als wethouder veel profijt van gehad. Daar heeft het niet aan gelegen."

Johan Helmer is 'zeer' blij met het resultaat van PvdA/GroenLinks. "We kunnen verder bouwen", zei hij over de zetelwinst. "Wat de PvdA heeft verloren is meer dan gecompenseerd door GroenLinks."

Jan Baas, de eerste man van de SP, is ondanks het zetelverlies tevreden. "Vier jaar geleden hebben we een megasprong gemaakt van één naar drie zetels. Dat aantal vasthouden is heel moeilijk, ook omdat we in dezelfde vijver vissen als PvdA/GroenLinks."

Nieuw Elan Zuidplas-lijsttrekker Paul van Drenth is in zijn nopjes met de verdubbeling van het aantal zetels. "Het besef moet nog wel komen", zei hij. "Met twee mensen in de raad krijgen we in ieder geval meer slagkracht."

Het initiatief voor een nieuw college ligt nu bij de VVD, de grootste partij van Zuidplas. "Daar ligt een uitdaging", reageerde Jan Hordijk kort. "Het gaat erom om tot een mooi coalitieakkoord te komen voor de inwoners van Zuidplas."

Het opkomstpercentage lag met 57,46 procent iets hoger dan in 2014 toen ruim 56 procent van de stemgerechtigden de weg naar de stembus wist te vinden.