Logo hartvanzuidplas.nl
Willem Bezemer en wethouder Daan de Haas happen een harinkje, mét uitjes. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Willem Bezemer en wethouder Daan de Haas happen een harinkje, mét uitjes. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Dikke winst op vette haring

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Het vaatje haring, dat elk jaar op Kortenoord wordt geveild voor het goede doel, heeft vrijdag een recordbedrag opgeleverd. Voor de veertig 'Hollandse maatjes' werd achthonderd euro neergeteld. Wethouder Daan de Haas, die de veiling opende, hapte een harinkje mee: "Lekker vet, vol van smaak" oordeelde hij.

De totale opbrengst van de avond op het terras van café Rustwat aan de Hollandsche IJssel bedroeg 2160 euro. Naast het vaatje haring werden voor het eerst ook andere producten en diensten geveild, zoals biologische molenwijn, kaas, maar ook een zomerinspectiebeurt voor een auto en nieuwe beveiligingsrolluiken.

"Allemaal beschikbaar gesteld door bedrijven en sponsors", zei veilingmeester Willem Bezemer trots. "We wilden er nog meer een happening van maken, met shantykoor De Moordtzangers erbij en kraampjes waar de goede doelen zich presenteerden. Zo werkten we langzaam naar het hoogtepunt van de avond toe."

Dat hoogtepunt was het veilen van veertig vette haringen in een vaatje. "Achthonderd euro overtreft mijn verwachtingen", reageerde Frank Antonisse van Café Rustwat toen 'winnaar' Paul Vente van Vente Veevoerders het vaatje in handen had. "Vorig jaar was het vaatje goed voor zeshonderd euro. Een geweldig bedrag."

"Het was een mooie veiling", vond Willem Bezemer. "De prijs werd aardig opgedreven. Mooi dat zelfs iemand bood die helemaal geen haring lust. Ik vond het ook leuk dat de tocht met de zeilboot een groot bedrag opleverde: 650 euro. Het geld gaat allemaal naar mooie goede doelen."

Die goede doelen zijn de buren van café Rustwat, Molen Windlust en Theeschenkerij de Korenaer (dagbesteding ASVZ) én hospice IJsselthuis. "Dit is een prachtig evenement op een unieke plek, aan de oevers van een magnifieke rivier", zei wethouder Daan de Haas, die de veiling opende. Tijdens de veiling konden de aanwezigen zich tegoed doen aan de nieuwe haring, die sinds vorige week aan wal is. De wethouder smulde van de 'lekker vette' haring.  "Mals vooral", vond Antonisse het Hollandse 'maatje'. "Ik vind hem beter dan vorig jaar."

Meer berichten