Op het donkere strand zagen zo'n 250 mensen zaterdag de film. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Op het donkere strand zagen zo'n 250 mensen zaterdag de film. (foto en tekst: Erik van Leeuwen) Foto: Erik van Leeuwen

Met open mond kijken naar onbekende onderwaterwereld

Algemeen 454 keer gelezen

Zevenhuizen – "Ik heb met open mond gekeken", zei een bezoeker van de eerste Beach Bios zaterdag na het zien van de natuurfilm 'Vele gezichten van de Zevenhuizerplas'. "Ik wist niet dat hier zoveel moois is."

Een half uur voor de vertoning van de film, op het strand voor restaurant De Strandgaper, glom producent Robert Hughan van oor tot oor. "Ik ben zo trots als een pauw", zei de Haagse boven- en onderwatercameraman, die met tien collega's verantwoordelijk is voor het maken van Vele gezichten van de Zevenhuizerplas. "Kijk die entourage eens. Op het strand, met de schittering van het water en op de achtergrond de skyline van Nesselande met zijn hoge gebouwen. Mooier kan niet."

Tweeënhalf jaar deed Hughan erover om de film over de onderwaterwereld van de Zevenhuizerplas te maken. "Ik was hier nog nooit geweest toen ik door een bevriende duiker werd gevraagd om eens een keer in de plas te komen duiken. Ik ging kopje onder en was op slag verliefd op die prachtige onderwaterwereld, de diversiteit van planten en vissen. Ik wist al snel: hier moet een film van komen. Van lieverlee kreeg ik steeds meer mensen enthousiast voor het project."
De gemeente Zuidplas vond het volgens Hughan 'meteen geweldig'. Het college zag de film vorig jaar al op het Wildlife Film Festival in Rotterdam en vond dat het er 'iets' mee moest doen, aldus wethouder Daan de Haas zaterdag. "Als Zuidplas zijn we trots op de Zevenhuizerplas in al zijn facetten, maar de rijke onderwaterwereld is tamelijk onbekend. Dit is een mooi moment om ook dat deel van de plas te laten zien."
De gemeente en het recreatieschap kwamen met het idee van de Beach Bios – naast de film waren er natuurexcursies, kampvuurmuziek en een imker met bijen. De eerste 130 kaarten waren zo weg. In totaal zagen zaterdag zo'n 250 mensen de film, die massaal geprezen werd. Vele gezichten van de Zevenhuizerplas was eerder al te zien op TV Rijnmond. "Hij is nu zeven keer vertoond", zei Hughan over zijn 'kindje'. Het is wel de bedoeling dat de 47 minuten durende film voorlopig exclusief blijft. "Nee, we gooien 'm nog niet op internet."