Namen, geboorte- en sterfdata van de drie in Rotterdam geboren weggevoerde Joden van 's-Gravenweg 196, staan nu op de voet van de naald.
Namen, geboorte- en sterfdata van de drie in Rotterdam geboren weggevoerde Joden van 's-Gravenweg 196, staan nu op de voet van de naald. Foto: Adri den Boer

Nieuw herdenkingsplein klaar voor Dodenherdenking 4 mei

Algemeen 530 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Het gebied rondom het oorlogsmonument aan de Kerklaan in Nieuwerkerk aan den IJssel is opnieuw ingericht tot herdenkingsplein, dat naast de herdenkingsnaald voortaan ook plek biedt aan het Indiëmonument. Op de voet van de zes meter hoge naald van zandsteen worden nu, als aanvulling op de tekst van 1945, bovendien de namen van de drie vanuit Nieuwerkerk weggevoerde Joden genoemd.

In de tekst van de gedenknaald - die luidt: 'Ter nagedachtenis aan hen die vielen voor en door de bevrijdingsstrijd' - ontbraken tot voor kort de namen van de van de 's-Gravenweg weggevoerde Joden. In Moordrecht werd eenzelfde manco in 1999 aangevuld met een apart Joods monument.

Van 1999 tot en met 2018 vond in Nieuwerkerk elk jaar op 14 augustus de lokale Indiëherdenking plaats. In de afgelopen jaren nam de opkomst tijdens deze herdenking steeds meer af. Aangezien de publieke belangstelling voor de lokale dodenherdenking juist steeds meer toeneemt, wilde het college de Indiëherdenking hierin laten opgaan. Het Indiëmonument is daarom verplaatst naar de locatie van het oorlogsmonument. Het nieuwe herdenkingsplein heeft nieuwe beplanting gekregen en is nu beter toegerust voor ceremonies.