Logo hartvanzuidplas.nl
Han Weber zegt frisse ideeën te hebben om de dorpen van Zuidplas te leren kennen.
Han Weber zegt frisse ideeën te hebben om de dorpen van Zuidplas te leren kennen.

Han Weber nieuwe burgemeester Zuidplas

  •   keer gelezen

Zuidplas – De gemeenteraad draagt Han Weber voor als nieuwe burgemeester van Zuidplas. Daarmee komt een einde aan de zoektocht naar een opvolger van de naar Veenendaal vertrokken Gert-Jan Kats.

Door Erik van Leeuwen

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, moet nog instemmen met de voordracht van de inwoner van Den Haag, en Weber voordragen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dat is echter een formaliteit. Weber (51 jaar, getrouwd, twee kinderen) zal op maandag 30 september worden beëdigd als burgemeester. Hij lost dan Servaas Stoop af, die na het vertrek van Kats waarnemend burgemeester is.

Weber, die tot voor kort Gedeputeerde was bij de provincie en onder meer natuur en duurzame energie in zijn portefeuille had, is de eerste D66-burgemeester van Zuidplas. Volgens Ferry van Wijnen (VVD), de voorzitter van de vertrouwenscommissie, heeft de politieke achtergrond geen enkele rol gespeeld bij de benoemingsprocedure. "Wij hebben gezocht naar de beste bestuurder voor Zuidplas. We wilden een burgemeester met lef. Dat heeft Han Weber."

Volgens Van Wijnen is Weber een man met flair, 'die gevoel voor humor heeft' en die zich tijdens de sollicitatiegesprekken toonde als een persoon met een goed gevoel voor Zuidplas. "Met nieuwe frisse ideeën om de vier dorpen snel te leren kennen."

"Grote plus van Han Weber is zijn bestuurlijke ervaring en netwerk. Kwaliteiten die hij kan inzetten voor de uitdagingen waarvoor de gemeente Zuidplas zich gesteld ziet", doelde Van Wijnen op de ontwikkeling van het middengebied van de Zuidplaspolder.

Weber trad in mei af als Gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Van Wijnen ging daar kort op in. "Hij is onlangs minder positief in het nieuws gekomen. Hij nam zijn politieke verantwoordelijkheid toen bleek dat er in de ambtelijke organisatie informatie was achtergehouden over de warmterotonde. We hebben dit met hem besproken en hebben als commissie de conclusie getrokken dat dit voorval geen enkele belemmering vormt om succesvol als burgemeester aan de slag te gaan."

De toekomstig burgemeester zegt in een eerste reactie op Twitter dat hij 'buitengewoon blij en vereerd is' met zijn voordracht. "Ik zal mijn uiterste best doen om deze prachtige verantwoordelijkheid waar te maken. Ik zie erg uit naar het kennismaken met de raad en inwoners van Zuidplas."

Meer berichten