Logo hartvanzuidplas.nl
Stuart Gibson springt over de 'spine' in het net opgeleverde park, Albert Moonen kijkt toe.
Stuart Gibson springt over de 'spine' in het net opgeleverde park, Albert Moonen kijkt toe. (Foto: Judith Rikken)

Nieuw skatepark Nieuwerkerk basis voor goud

  •   479 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Na ruim een dag slopen en iets meer dan een week opbouwen, is het nieuwe skatepark bij jongerencentrum 't Blok dinsdag opgeleverd en gekeurd. Met de nieuwe onderdelen worden vooral de BMX'ers onder de gebruikers tevreden gesteld.

Door Judith Rikken

Skateparkbouwer Jeroen Dekker is sinds het begin van de zomervakantie druk geweest met de vervanging van het acht jaar oude park aan het Nieuwerkerkse IJsermanpad. Met de hulp van vrijwilligers en - heel even - ook wethouder Jan Willem Schuurman, begon hij vrijdag 19 juli met de afbraak van de quarter, de funbox en de streetsection, waarop skateboarders de afgelopen jaren hun trucs konden oefenen.
In de nieuwe opzet zijn de installaties hoger en uitdagender. Een primeur voor Nederland is de wall ride, een steile wand die wel op indoor banen te vinden is, maar in Nieuwerkerk voor het eerst op een skatepark in de buitenlucht is gebouwd. "Die uitdaging stimuleert de ontwikkeling", zegt vaste gebruiker Stuart Gibson (29). "Dat is belangrijk, zeker nu skateboarden en BMX'en olympische sporten zijn geworden."

"Wat uniek is hier in Nieuwerkerk, is dat vooral BMX'ers en stuntsteppers het park gebruiken", vervolgt Dekker. "Bij het ontwerp van het nieuwe park is daarom vooral met hun wensen rekening gehouden. In veel gemeenten zijn skateboarders de mondigere partij, maar hier dus niet. Al zijn ook de skateboarders blij met het nieuwe ontwerp."

Capellenaar Albert Moonen is vaak te vinden op het park achter het jongerencentrum. Zíjn eerste trucje leerde hij 35 jaar geleden in Nieuwerkerk. "Dat was op een niet-officieel baantje bij De Bron." Volgens Moonen - die begin dit jaar enige tijd de bondscoach van het Nederlands damesteam BMX Park Freestyle was - komen mensen uit de wereldtop nu naar de skatebaan bij 't Blok om te oefenen. "Dit park is met geen ander vergelijkbaar. Je kunt hier veel leren op een veilige manier. Progressie moet je uiteindelijk ergens anders maken, maar dit park biedt een hele goede basis."

Nieuwerkerker Freek Schouwerwou (14), die hielp bij de ontmanteling van het oude en opbouw van het nieuwe park, begon er een jaar of vijf geleden op de step en ontwikkelt zich nu snel op de BMX. Moonen ziet goede kansen voor hem op de Olympische Spelen van 2024. Freek zelf meent dat hij op dit moment nog sterker is op de step, maar: "In BMX'en kan ik beter worden." Hij oefent in Rotterdam en Eindhoven, maar ook vaak in Nieuwerkerk. "Het was hier wel echt aan vervanging toe. Platen lagen los en hout was aan het rotten. Maar het wordt echt heel gaaf nu." Sinds de bouwhekken maandagavond werden weggehaald, is het park weer voor iedereen toegankelijk. (Judith Rikken)

Meer berichten