Logo hartvanzuidplas.nl
Birgitta Sundström Jansdotter beloofde in 2017 een schilderij te maken voor het nieuwe gemeentehuis.
Birgitta Sundström Jansdotter beloofde in 2017 een schilderij te maken voor het nieuwe gemeentehuis. (Foto: Erik van Leeuwen)

Proosten op 'Zuidplas 2' in de trouwzaal

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Het schilderij van Birgitta Sundström Jansdotter in de trouwzaal van het gemeentehuis heeft sinds vrijdag een zusje. Dezelfde stijl, dezelfde inspiratiebron. "Het grote genieten en de vrijheid van Zuidplas staan centraal", aldus de internationaal vermaarde kunstenaar van Zweedse origine.

De onthulling van het tweede schilderij in de trouwzaal vond plaats tijdens de eerste kunstborrel die in het kader van de Nationale Kunstweek in het gemeentehuis werd gehouden. Diverse kunstenaars en organisaties waren uitgenodigd voor een informeel samenzijn. "Want kunst is belangrijk", zei cultuurwethouder Jan Verbeek.
Hij haalde een oud-raadslid aan dat in tijden van bezuinigingen de legendarische woorden sprak: 'Cultuur kan in de frituur'. Waaraan één van de aanwezigen toevoegde dat ook frituur heel lekker kan zijn. Inmiddels is de tijd van bezuinigen achter de rug en staan cultuur en ook kunst weer op de agenda. Vandaag is in Swanla de uitreiking van de vierde Cultuurprijs van Zuidplas.
De winnaar van die prijs in 2017, de in Nieuwerkerk woonachtige Birgitta Sundström Jansdotter, maakte een tweede schilderij voor de trouwzaal in het gemeentehuis. Een ander schilderij van haar hand hangt er al sinds de opening van het gemeentehuis in juni. Wethouder Daan de Haas onthulde vrijdag het nieuwe doek, dat net als het eerste schilderij een beeld geeft van Zuidplas. "De inspiratie lag om de hoek", aldus Sundström. Waar de KVT-toren op het eerste schilderij de aandacht trekt, wordt dat op het tweede schilderij gedaan door meerdere iconische bouwwerken. "De kassen in Moerkapelle, de molens, het bruggetje over de Rotte." En uiteraard veel water. "Want Zuidplas is véél water." Ook opvallend: veel vrolijke mensen die even vrolijk rondhuppelen. "Die personen genieten van de natuur en van hun vrijheid."
"Daarom zijn dit twee iconische schilderijen", reageerde De Haas. "Schilderijen die passen bij hoe wij graag onze gemeente zien: als dé watertuin van dit deel van Zuid-Holland."
Namen hebben de schilderijen niet. Sundström: "Gewoon Zuidplas 1 en 2." (Erik van Leeuwen)

Meer berichten