Logo hartvanzuidplas.nl
Bewoners Jan Overduin en Inge Klumper werden in aanwezigheid van wethouder Schuurman gefeliciteerd.
Bewoners Jan Overduin en Inge Klumper werden in aanwezigheid van wethouder Schuurman gefeliciteerd. (Foto: Erik van Leeuwen)

Bewonersactie voor 'groen eruit, kleur erin' beloond in Nieuwerkerk

  •   83 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Een stukje openbaar groen aan de straat Heelkruid in Nieuwerkerk is verkozen tot participatieproject van 2019. De bewoners kregen de prijs omdat zij zich sterk hebben gemaakt voor een kleurrijke invulling van het veldje.

Door Erik van Leeuwen

Wethouder Jan Willem Schuurman feliciteerde donderdag bewoners Jan Overduin en Inge Klumper met de uitverkiezing. De prijs, een malus, stond toen al ingeplant achter hen. Het boompje wordt vijf tot zes meter hoog.

De gemeente zoekt bij het onderhouden van het openbare groen de samenwerking met bewoners. Op diverse plekken heeft dat al geleid tot een unieke samenwerking. "Met prachtige resultaten tot gevolg", zei Cees Lok van Verheij Integrale Groenvoorziening, de groenpartner van de gemeente. "Aan de straten Schijfmos en Kroonkruid en in Moerkapelle zijn ook fraaie initiatieven."

In het geval van de Heelkruid vonden de bewoners het jammer dat hun kleurrijke tuintje bij de entree van de wijk tot groen veldje was omgetoverd. "Er is niks mis met gras, maar het wordt al snel een plek om honden hun behoeften te laten doen", aldus Jan Overduin. "Gras is bovendien niet erg spannend."
Met Verheij werd een plan gemaakt voor een andere invulling. Met negenhonderd plantjes.

"Die hebben we er in december met een mannetje of vier in gezet", aldus Overduin. Als alles in bloei komt, verwacht hij een kleurrijk geheel. "Het is geel, rood en roze. Het wordt écht mooi." Inge Klumper: "Er staat van alles in, van kattenkruid tot vrouwenmantel." De bewoners onderhouden zelf het veldje. "Om de paar weken moeten we op onze knieën om het onkruid weg te halen. Het moet mooi blijven. Het is wel ons visitekaartje."

Het was voor de eerste keer dat er een participatieproject van het jaar werd gekozen. De gemeente hoopt dat het inwoners van Zuidplas ertoe aanzet om het goede voorbeeld te volgen. "Dit is een uitnodiging voor alle inwoners om initiatieven te ontwikkelen en met het groen in de weer te gaan. Samen kunnen we het een beetje mooier maken", aldus Schuurman. 

Meer berichten