Daan Roosegaarde en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei bij het monument Levenslicht (foto: Marco De Swart voor Daan Roosegaarde, www.studioroosegaarde.net)
Daan Roosegaarde en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei bij het monument Levenslicht (foto: Marco De Swart voor Daan Roosegaarde, www.studioroosegaarde.net)

Holocaust-monument Levenslicht naar Zuidplas

Algemeen 75 jaar vrijheid 514 keer gelezen

Rotterdam/Zuidplas - Nadat vanavond in Rotterdam het monument Levenslicht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust is onthuld, komt een deel van de 104.000 lichtgevende stenen waaruit het monument bestaat, naar Zuidplas. Eind deze maand is het tijdelijke monument in de dorpen te zien.

Elk jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Dit jaar is het op 27 januari 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, liet Nationaal Comité 4 en 5 mei kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde een tijdelijk lichtmonument ontwerpen.

Roosegaarde en zijn team lieten zich daarbij inspireren door de Joodse herdenkingstraditie en de Roma- en Sinticultuur. In beide zijn stenen belangrijk. Voor ieder van de 104.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust is in het kunstwerk Levenslicht een in het donker oplichtende herdenkingssteen verwerkt. De stenen 'ademen' licht in en symboliseren daarmee volgens de kunstenaar dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven. Daan Roosegaarde: "Het is geen traditioneel statisch monument waarin de mens puur een observant is. Dit tijdelijke kunstwerk vraagt om participatie: jij bent onderdeel van het verhaal."

Na de landelijke onthulling op 16 januari aan de Rotterdamse Eva Cohen-Hartogkade, wordt in 170 gemeenten een deel van de stenen tentoongesteld. Welke plekken Zuidplas daarvoor in gedachten heeft en wanneer het monument te zien zal zijn, is nog niet bekend.