Logo hartvanzuidplas.nl
Volgende week bespreekt de gemeenteraad een motie over de recreatieparken.
Volgende week bespreekt de gemeenteraad een motie over de recreatieparken. (Foto: Erik van Leeuwen)
Bestemming recreatieparken

‘Oplossing voor parken vergt een beetje lef’

  •   keer gelezen

Moordrecht – Een groep voormalige politici wil bemiddelen in het al jaren durende conflict tussen vaste bewoners van de Moordrechtse recreatieparken De Poldertuin en ’t Vissertje en de gemeente. “Wat we nu nodig hebben, is een beetje lef”, zegt initiatiefnemer Pieter Beeldman.

Beeldman, voormalig raadslid voor de PvdA/GroenLinks, maakt zich al een tijdje sterk voor een oplossing. “Ik had als raadslid een aantal doelstellingen. Een deel daarvan heb ik kunnen realiseren, maar een oplossing voor de parken is er niet gekomen.” De situatie nu kent volgens Beeldman alleen maar verliezers. “Bewoners kunnen in hun recreatiewoning niet vast wonen en kennen groot financieel leed, handhaving kost de gemeente tonnen.” Er is volgens hem sprake van een impasse. “Beide kampen blijven hangen in bekende standpunten. Oud zeer, oneerlijk; we kennen de termen wel. Zolang alle partijen er zo scherp in blijven zitten, komen we er niet.”

Beeldman pleit voor een pilot waarbij oplossingen in kaart worden gebracht. “Dat begint met beide partijen aan tafel te krijgen. Dat lukt pas als het vertrouwen in elkaar weer groeit.” Het helpt, zegt Beeldman, als iedereen bereid is om het verleden laten rusten en alleen naar de toekomst te kijken.

De wens van de bewoners is duidelijk: zij willen een gedoogbeleid, dan wel een dubbele bestemming. De bezwaren zijn fors. De woningen zouden niet voldoen aan het bouwbesluit, de gemeente zou de infrastructuur moeten verzorgen als het park een woonwijk wordt en er is angst voor claims van bewoners die al eerder op last van een dwangsom moesten vertrekken en veel verlies hebben geleden.

Beeldman stelt voor om voor de problemen één voor één een oplossing te zoeken. “Ik kan me voorstellen dat we wat ruimhartiger kunnen omspringen met het bouwbesluit. Een aantal woningen kan nu al doorgaan voor woonhuis. Er leven nu in Moordrecht ook mensen in een woonboot of vaste woonwagen. Wat de infrastructuur betreft hebben bewoners al aangegeven dat zij dat zelf willen blijven doen. Voor de veiligheid moet een passende oplossing komen, waarbij de brandweer een rol kan spelen.” Beeldman is ook niet bang voor claims. “Ik heb contact gehad met twee hoogleraren bestuurskunde. Die beweren dat de overheid niet aansprakelijk kan worden gesteld voor beleid in het verleden. De raad heeft het recht om een ander besluit te nemen.”

Beeldman hoopt dat er volgende week, als de raad een motie over de recreatieparken bespreekt, beweging komt. “Vanuit de provincie komen ook signalen dat er ruimte is voor een andere koers. Dat zou het college meer vrijheid geven om een zelfstandig besluit te nemen.” VVD en ChristenUnie/SGP opperden vorige week om een nieuwe woonwijk aan te leggen op de plek van de recreatieparken. Beeldman noemt dat geen reëel alternatief. “Het zou decennia duren voordat die wijk er staat.” (Erik van Leeuwen)

Meer berichten