Sophie Hilbrand met ‘frontvrouw’ Kim Wittop Koning in ‘oorlogsgebied’.
Sophie Hilbrand met ‘frontvrouw’ Kim Wittop Koning in ‘oorlogsgebied’. Videostill: 'De Opstandelingen'

Impasse rond permanent wonen op recreatieparken: ‘Meer nodig dan een tv-uitzending’

Algemeen Bestemming recreatieparken 2.209 keer gelezen

Moordrecht - Vijfenveertig minuten stond Zuidplas donderdag in de landelijke schijnwerpers. 266.000 kijkers trok de aflevering ‘Het Beleg van Moordrecht’ van De Opstandelingen (BNNVARA) op NPO2. Een uitweg uit de impasse rond recreatieparken De Poldertuin/’t Vissertje bood het programma niet.

Door Erik van Leeuwen

In de door Sophie Hilbrand gepresenteerde uitzending wordt Kim Wittop Koning gevolgd. Zij wordt door de programmamakers neergezet als frontvrouw van de bewoners die zich door de gemeente Zuidplas klem gezet voelen. Doordat de gemeente niet wil overgaan tot legalisering van de woning – van recreatief naar woonbestemming – zijn hun woningen fors in waarde gedaald. Handhavers houden in de gaten of de bewoners zich aan de regels houden.

“We staan met de rug tegen de muur, het water staat ons aan de lippen”, aldus Wittop. In het programma krijgt de gemeenteraad van alles (vooral ziektes) toegewenst en mogen er ook 'twee bommen vallen op het gemeentehuis'. Veel bewoners zijn de wanhoop nabij, zo wordt wel duidelijk.

Kijkers die hopen op een doorbraak van de impasse komen bedrogen uit. Aan het einde van de uitzending geeft wethouder Jan Hordijk geen krimp. “De parken hebben een recreatieve bestemming en daar handhaven we op.” De spanning tussen de Zuidplas-wethouder en Hilbrand is goed voelbaar. “U zet mij weg als een inhumane man, maar dat ben ik niet.”

Oplossing achter de schermen
Een oplossing moet komen van buiten het programma van Hilbrand, en daar wordt achter de schermen ook stilletjes aan gewerkt. Zo brachten de fractievoorzitters van de VVD en ChristenUnie/SGP, Ferry van Wijnen en Cock van der Spek, onlangs een bezoek aan een bewonersdelegatie van de twee parken. “Dat verliep in een positieve sfeer”, zegt Van Wijnen. “We zullen op zoek moeten naar maatwerk.”

De VVD en ChristenUnie/SGP, de twee grootste fracties, hebben de sleutel in handen voor een oplossing, maar ze zijn wel voorzichtig. Het wachten daarbij is op signalen van de provincie. Van Wijnen: “Er is meer nodig dan een televisieprogramma.”

Hoogleraar
In de uitzending pleitte hoogleraar Priemus, eerder verbonden aan de TU Delft, voor legalisering. “Omdat de woningnood groter is dan de behoefte naar recreatiewoningen.” Hij noemt het strenge handhavingsbeleid van de gemeente ‘misplaatste stoerheid’. “Er zijn geen argumenten die gewicht in de schaal leggen om daarmee door te gaan.”

Een argument uit het verleden is inmiddels ‘verjaard’. Voormalig wethouder Jan Oomen zei in het programma dat de gemeente Moordrecht destijds legalisering tegenhield, omdat daarmee het contingent van nieuw te bouwen woningen kleiner zou worden. “Het zou afgaan van het aandeel dat we van de provincie kregen.”

Priemus’ advies is duidelijk: legaliseren. “Juridische barrières zijn voor de gemeente eenvoudig weg te nemen.”

980 wob-verzoeken
Kim Wittop Koning zit volgens Hilbrand nog steeds in haar loopgraaf. Ze deed de afgelopen jaren 980 wob-verzoeken (wet openbaar bestuur, red.). “Ik denk dat de gemeente zeventig procent van het archief kwijt is.” De reacties uit den lande waren na het zien van de uitzending verdeeld. 

'Ik snap serieus niet wat gemeenten bezielt om zo moeilijk te doen over permanente bewoning van prima recreatiewoningen en dat in deze tijd van grote woningnood. Waar moeten de mensen dan wonen', schrijft iemand op Twitter. Een andere twitteraar: 'Je kunt ook zeggen: waarom hebben ze toentertijd geen echte woning gekocht? Dat trucje met jezelf ergens anders inschrijven was al illegaal en nu zielig doen?'