Logo hartvanzuidplas.nl
Achter de ramen van het gemeentehuis waren mensen te zien die bezig waren.
Achter de ramen van het gemeentehuis waren mensen te zien die bezig waren. (Foto: archief HvH)

Seksaffaire gemeentehuis: ‘Dit schaadt Zuidplas aan alle kanten’

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Diverse politieke kopstukken in Zuidplas zeggen met stomheid geslagen te zijn over de seksaffaire die de gemeente sinds begin deze week in de greep houdt. “Dit schaadt Zuidplas aan alle kanten”, zegt Cock van der Spek, fractievoorzitter van ChristenUnie/SGP.

Door Erik van Leeuwen

Zuidplas werd maandag opgeschrikt door het nieuws dat op website dumpert.nl filmpjes waren geplaatst waarop te zien is dat op twee verdiepingen in het gemeentehuis twee mensen seksuele handelingen verrichten. Het gaat om contouren en silhouetten van personen die niet goed zichtbaar zijn. De filmpjes zijn gemaakt door onbekende jongeren. 

Niet precies duidelijk is wanneer het tafereel in het gemeentehuis zich heeft afgespeeld, maar waarschijnlijk zijn de beelden zondagavond gemaakt tussen elf uur en half twaalf.

De top van het gemeentebestuur kreeg de beelden maandagmorgen onder ogen en besloot meteen een onderzoek in te stellen. Hangende dat onderzoek werden twee handhavers voorlopig op non-actief gezet. Het tweetal kwam herkenbaar in beeld in een ander filmpje dat ook op internet circuleert, waarbij de twee mannen uit het gemeentehuis komen en worden ‘toegejuicht’ door de menigte jongeren. Daarop gaan de handhavers het gebouw weer binnen.

Wethouder Jan Verbeek zei de maatregel om de handhavers te schorsen ‘uit voorzorg’ te hebben genomen. Volgens hem is het onmogelijk dat de handhavers onder de huidige omstandigheden hun werk nog kunnen uitoefenen. Verbeek benadrukte dat uit het onderzoek moet blijken wat zich precies heeft afgespeeld op de bewuste avond in het gemeentehuis en dat nog niet vaststaat dat de handhavers werkelijk over de schreef zijn gegaan met seksuele escapades.

“Het gemeentebestuur heeft snel en adequaat gereageerd”, zegt CDA-raadslid Benno de Ruiter. “Er zat ook weinig anders op. Ontkennen kan niet, de beelden liegen er niet om.” Volgens hem speelt de gemeenteraad even geen rol. “Het is belangrijk dat er een gedegen en zorgvuldig onderzoek komt waarbij alle feiten op tafel komen. Tot die tijd heeft het geen zin om te reageren. Er wordt al genoeg gespeculeerd.”

Geknoeid
Ook Cock van der Spek, fractievoorzitter van ChristenUnie/SGP, vindt dat ‘de politiek’ in de wachtkamer moet plaatsnemen. “Voor alle betrokkenen is het van het grootste belang dat goed onderzoek wordt gedaan. Iedereen heeft gezien wat hij of zij gezien heeft. Daar kun je niet omheen. We kunnen echter niet uitsluiten dat er geknoeid is met de beelden. Ook dat scenario moet serieus bekeken worden. Er zijn veel vragen waar een antwoord op moet komen. Ik heb er vertrouwen in dat de gemeente het goed uitzoekt. Petje af voor de wijze waarop zij tot nu toe heeft gehandeld.”

“Er zijn in elk geval meer mensen bij betrokken”, zegt Ferry van Wijnen, VVD-fractievoorzitter. “Het is wel heel toevallig dat er handelingen te zien zijn op hetzelfde moment op twee verdiepingen.” Er zou seks ‘gesimuleerd’ kunnen zijn. Van Wijnen: “Iets wat als grappig bedoeld moest zijn. Als het een grap is, dan is het in elk geval een misplaatste grap. Het is de verkeerde plek.”

“Als het waar is dat handhavers seks hebben gehad in het gemeentehuis is dat grond voor ontslag”, vindt Van der Spek. “Ze kunnen dan in geen geval nog een openbare functie uitoefenen.”

Van Wijnen is het daarmee eens. “Ze zijn dan hun geloofwaardigheid kwijt. Je kunt ze als gemeente niet meer de straat op sturen. Je weet wel wat er gebeurt als ze in aanraking komen met jongeren.”

“Er zijn nog veel open eindjes. Als het inderdaad seks was, wie zijn de anderen die daarbij betrokken zijn?” Van der Spek: “Zijn dat hun partners? Escortdames? Andere handhavers? En als het waar blijkt te zijn, hoe haal je het in je hoofd.”

'We hebben er maar zes'
“Op dit moment spelen we als politiek nog geen rol, maar het wordt wel een issue als blijkt dat er meer handhavers bij zijn betrokken”, stelt Van Wijnen. “We hebben er maar zes. Die capaciteit hebben we hard nodig, zeker in deze tijden van corona. Los van de imagoschade kan de impact enorm zijn.”

De seksaffaire haalde maandag landelijk diverse televisiekanalen. In het praatprogramma Jinek kwam het onderwerp ruim tweeënhalve minuut voorbij, ook Hart van Nederland besteedde aandacht aan ‘de seksrel op het gemeentehuis van Zuidplas’. Van Wijnen: “Ik zag dat ze bij SBS6 zelfs gefilmd hadden in winkelcentrum Reigerhof. Het is goed om in het nieuws te komen, maar niet zo.”

“Dit schaadt Zuidplas aan alle kanten”, is Van der Spek stellig. “Het is puinruimen. Dat kan alleen met een grondig onderzoek waarbij alle feiten boven tafel zijn gekomen.” De Ruiter: “De onderste steen moet boven.”

Open en transparant
Ook locoburgemeester Jan Verbeek is die mening toegedaan. Het college heeft naast een intern onderzoek ook de hulp van een extern bureau ingeroepen. “Zo’n onderzoek is dermate ingewikkeld en complex omdat het gaat om beelden, registraties van tags. Wij hebben besloten om dat uit handen te geven aan een gespecialiseerd bureau. Daarmee willen we ook het signaal geven dat wat er gebeurd is niet kan en dat we het heel serieus nemen. De impact op de gemeentelijke organisatie is enorm.”

Snel nadat de beelden uitlekten, zocht Zuidplas de media. “Bewust, we willen open en transparant zijn. De mensen moeten niet het idee krijgen dat we dingen proberen te verdoezelen. Wat wij willen weten, is de waarheid.”

Verbeek verwacht dat het onderzoek geruime tijd duurt. “Het is geen kwestie van dagen en uren, eerder van weken. We willen graag dat het snel gebeurt, maar ook zorgvuldig.” Hij heeft regelmatig contact met burgemeester Han Weber, die op vakantie is. “Hij is goed op de hoogte. Dinsdagmorgen hebben we een ingelaste collegevergadering gehouden.”

Dinsdag ook stuurde het college een informatienota naar de gemeenteraad. Daarin wordt ingegaan op het capaciteitsprobleem dat bij team Handhaving ontstaat. “Wij gaan dat proberen snel op te lossen, want in deze tijd zijn ze hard nodig.”

Meer berichten