Afbeelding
Foto: Pixabay

NEZ pleit voor meer openbare toiletten in Zuidplas

Algemeen 305 keer gelezen

Zuidplas – Nieuw Elan Zuidplas wil dat de gemeente werk gaat maken van openbare toiletten in Zuidplas. De fractie heeft voor de gemeenteraadsvergadering van 1 december een motie ingediend, waarin het college wordt opgeroepen onderzoek te doen naar de mogelijkheden om het aantal toiletvoorzieningen te bevorderen.

Erik van Leeuwen

NEZ noemt het aantal openbare en opengestelde toiletten in Zuidplas ‘karig’. Fractievoorzitter Paul van Drenth zegt regelmatig te worden aangesproken door inwoners. 

“Een goed net van openbare toiletten hoort bij Nederland en bij het fatsoen dat wij nastreven in onze samenleving. In onze gemeente wonen veel mensen die als gevolg van ziekte of handicap op regelmatige tijden van het toilet gebruik moeten maken. Het kan niet de bedoeling zijn dat deze groep de straat niet op durft.”

Ook voor gezonde mensen is het geen overbodige luxe om een toilet bij de hand te hebben. “Een goede babyvoorziening waar baby’s verschoond kunnen worden bijvoorbeeld.”

De Maag Lever Darm Stichting pleit volgens Van Drenth al jaren voor openbare toiletten in verstedelijkt gebied; als norm wordt 500 meter gehanteerd (5 tot 8 minuten lopen). “Ze hebben een speciale hogenood-app ontwikkeld die het dichtstbijzijnde openbare toilet aangeeft.”

In winkelcentrum Reigerhof in Nieuwerkerk is geen enkel openbaar toilet. “Daar verbaas ik me al jaren over”, aldus Van Drenth. In het gemeentehuis is er wel een met gehandicaptentoilet. “Maar dat is niet altijd open.” 

Wie buiten de openingstijden een toilet zoekt, kan terecht bij het Van der Valk hotel en het benzinestation in Dorrestein. “Maar dat is anderhalf tot twee kilometer lopen. Met hoge nood is dat niet echt fijn”, meent Van Drenth. “Hornbach is ook nog een optie.”

In de andere Zuidplas-dorpen is het vaak nog slechter gesteld. NEZ wil daarom dat het college in gesprek gaat met horeca- en andere bedrijven. Van Drenth rekent op steun in de gemeenteraad. “Het college hoeft heus het wiel niet uit te vinden. De Maag Lever Darm Stichting heeft al een plan van twintig kantjes, met stickers en een wc-doeboek. Het is de hoogste tijd dat er wat gebeurt.”