Afbeelding
Foto: Pxhere
Update

Molukse gemeenschap in Moordrecht beleeft coronanachtmerrie

Algemeen 10.643 keer gelezen

Moordrecht – De Molukse gemeenschap in Moordrecht leeft in diepe angst vanwege het coronavirus. Door het virus zijn sinds het nieuwe jaar al zeven bewoners van de Ambonwijk overleden. “Het is hartverscheurend”, zegt een bewoner. “Het is menens”, zegt Indik Kastanja, lid van de wijkcommissie.

Door Erik van Leeuwen

In de wijk is niemand op straat uit angst om besmet te raken. “Het is muisstil”, zegt Kastanja. “Iedereen zit binnen. Er is grote angst bij de mensen.”

De Ambonwijk heeft al acht doden te betreuren. Zeven van hen zijn afgelopen maand overleden. Vele andere bewoners zijn in het ziekenhuis beland, op verpleegafdelingen of op de intensive care-afdelingen van de ziekenhuizen in de regio. Het betreft niet alleen ouderen, maar ook vijftigplussers. “Er zijn ook jongere bewoners naar het ziekenhuis gebracht. Het virus slaat geen leeftijdsgroep over.”

In de wijk voelen ze zich gevangen door het virus. “Het wordt ook niet minder, wás het maar zo”, verzucht Kastanja. Dinsdag nog moest de ambulance drie keer uitrukken. “Die sirenes gaan door merg en been.”

Er spelen zich hartverscheurende taferelen af, er zijn families die in een paar weken tijd hun grootvader én -moeder verliezen. “We zijn de wanhoop nabij.”

Video
Daarom besloten de huisartsen in Moordrecht in samenwerking met de GGD Hollands Midden met het Molukse ouderenhuis Rumah Orang Tua Tua afgelopen week een video te maken. Daarbij spraken ze hun medeleven uit met bewoners in de wijk en benadrukten zij het goed naleven van de voorzorgsmaatregelen.

Dat gebeurde in de eerdere fase van de pandemie niet altijd even goed, erkent Kastanja. “Ik geef ruiterlijk toe dat dat tot eind vorig jaar te wensen overliet. Bij een begrafenis in november stond de Middelweg halfvol.”

Hij geeft ook aan dat de maatregelen niet bewust werden genegeerd. “Voor ons Molukkers zijn de maatregelen erg lastig. We zijn een hechte gemeenschap en gewend om elkaar te helpen. We zijn erg close. De behoefte om voor elkaar te zorgen, zit in de Molukse cultuur. Als iemand overleden is, ga je langs om te helpen, ook als je geen directe familie bent.”

Door de ernst van de situatie hebben bewoners ingezien dat die leefwijze niet kan in combinatie met een virus dat snel om zich heen grijpt. “Als er iemand overleden is, komt alleen de directe familie en die nemen de maatregelen scherp in acht”, zegt Kastanja.

Vanuit de Molukse gemeenschap was er de sterke roep om alle bewoners te laten testen op het virus. Dat vindt de GGD volgens Kastanja niet nodig. Kastanja: “In gemeente Lansingerland hebben ze dat met alle inwoners wél gedaan.”

Naast wijzen op de maatregelen werden er afgelopen week twee acties op touw gezet die bedoeld zijn om de Molukse gemeenschap een hart onder de riem te steken. ‘Bunurata in het licht’ was één van de acties, die door personen buiten Moordrecht is opgezet. “Bunurata betekent Moordrecht. Mensen werd gevraagd om dinsdag om zeven uur ’s avonds een kaarsje te branden voor de slachtoffers en familieleden. Daar is massaal gehoor aan gegeven, ook door andere Molukse gemeenschappen in het land. Dat doet goed”, zegt Kastanja.

Zaterdag wordt, via YouTube, door de drie dominees van de drie kerkgenootschappen gebeden. Kastanja: “Het geloof is een sterke steun in deze zwarte periode.”