Logo hartvanzuidplas.nl
<p>De eerste ongeveer vijfhonderd woningen kunnen ontsloten worden via de Middelweg. </p>

De eerste ongeveer vijfhonderd woningen kunnen ontsloten worden via de Middelweg.

(Foto: Erik van Leeuwen)
Vijfde Dorp

Op weg naar nieuw dorp, maar Vijfde Dorp is pas rond 2040 klaar

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De bouw van het Vijfde Dorp in de Zuidplaspolder heeft een lange looptijd. Het nieuwe dorp, dat achtduizend woningen gaat tellen, is rond 2040 voltooid.

Erik van Leeuwen

Gestart wordt met de ontwikkeling van vierduizend woningen. De daadwerkelijke ontwikkeling daarvan zal naar verwachting tussen de tien en vijftien jaar belopen. De verwachting is dat er jaarlijks ongeveer vierhonderd woningen worden gebouwd.

Als de eerste paal op 1 juli 2024 de grond ingaat, betekent het dat er een kleine twintig jaar nodig is om aan het streefgetal te komen. Eerst wordt er gebouwd aan wat in het masterplan genoemd wordt ‘het kreekrug-dorp’, daarna zal via de randen van de kern worden uitgebouwd.

Er wordt ook rekening gehouden met een iets sneller tempo. In Waddinxveen loopt nieuwbouwwijk Triangel een paar jaar voor op schema. Een enorme vraag naar woningen is daar de oorzaak van.

Goed bereikbaar
Voor de realisering van het nieuwe dorp heeft Zuidplas uitgangspunten geformuleerd: dorps wonen met een gedifferentieerd woningbouwprogramma, 30 procent sociale huur en 10 procent betaalbare koop (tot 225.000 euro), óók topsegment vanaf een half miljoen euro, een duurzaam, klimaatadaptief én goed bereikbaar woongebied.

Dat laatste speelde in de onderhandelingen een belangrijke rol. Vooral de provincie wilde een goed mobiliteitsplan zien om het nieuwe dorp te ontsluiten. Zuidplas keek dat plan af van het Vlaamse mobiliteitsbeleid, waarin het principe van ‘STOP’ wordt gehanteerd: stappen, trappen, openbaar vervoer, personenwagens. Er komen veel wandelpaden in en rond het dorp, een uitgebreid fietswegennet en er wordt ook ingezet op goede ov-verbindingen.

Een mogelijke toekomstige aanvulling op het ov-netwerk is een nieuw treinstation Gouweknoop. Het station zou op fietsafstand van het Vijfde Dorp kunnen komen en als ov-knooppunt fungeren van Moordrecht, Westergouwe (waar in totaal 3800 woningen worden gebouwd) en het nieuwe dorp.

De auto-aansluiting op het onderliggende hoofdwegennet zal stapsgewijs gebeuren. De eerste ongeveer vijfhonderd woningen kunnen ontsloten worden via de Middelweg en bestaande aansluitingen op de A20 en N457.

Bij een verdere groei komen er twee nieuwe aansluitingen in beeld. Een ervan is een nieuwe aansluiting op de N219 met verkeerslichten en een auto-ontsluiting door de Groene Schakel naar het hart van het dorp. Een tweede aansluiting moet er komen op de N219 bij de Knibbelweg.

Donderdag 15 april is er een digitale informatiebijeenkomst voor inwoners van Zuidplas. Woensdag 21 april praat de gemeenteraad voor het eerst in het openbaar over het masterplan. Vanwege de belangrijkheid gebeurt dat fysiek en omwille van de ruimte in de raadzaal van Zoetermeer. Pers en publiek zijn niet welkom. De vergadering is live te volgen via de site van de gemeente.

Meer berichten