Teun Biemond voelde zich geroepen om de taak van klimaatburgemeester van Zuidplas op zich te nemen en dichtbij huis anderen te inspireren.
Teun Biemond voelde zich geroepen om de taak van klimaatburgemeester van Zuidplas op zich te nemen en dichtbij huis anderen te inspireren. Judith Rikken

Klimaatburgemeester van Zuidplas, bezorgd over het klimaat

Algemeen 694 keer gelezen

Moerkapelle - Een beter klimaat begint vandaag, is een van de slogans van de Nationale Klimaatweek die maandag begon en tot en met zondag duurt. Moerkapellenaar Teun Biemond kan zich er helemaal in vinden en hoopt dat zijn buren er net zo over denken. Dinsdag stopte hij in zijn straat briefjes in de bussen met het idee om samen van het gas af te gaan.

Biemond is sinds maandag Klimaatburgemeester van Zuidplas, een door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in het leven geroepen functie. Anderen inspireren om ook duurzamer en klimaatvriendelijker te leven, is deze week zijn belangrijkste taak.

De Moerkapellenaar zegt bezorgd te zijn over het klimaat. “Ik maak me heel veel zorgen. Binnen één generatie is de hoeveelheid CO2 in de lucht met meer dan een kwart gestegen. Dat het hier ooit veertig graden zou worden, had ik me in mijn jonge jaren nooit voor kunnen stellen. En bij mijn werkzaamheden in Afrika zie ik nog sterker dan bij ons de effecten van klimaatverandering.”

Het klimaatburgemeesterschap duurt een week en doet Biemond naast zijn werk als adviseur van agrariërs, waarin hij naar eigen zeggen ook al ‘continu bezig is met het klimaat’.

“De bedrijfsvoering van koeienboeren is vooral gericht op het melkgeld. Wij willen het platteland leefbaar houden, door boeren erop te wijzen dat het begin van rendement in de bodem ligt. Alles wat je boven de grond ziet, leeft van het leven in de bodem. Het is dus bijvoorbeeld belangrijk dat er minder kunstmest wordt gebruikt en er minder met zware machines wordt gewerkt.

Daarnaast houdt Biemond zich bezig met de handel in emissierechten, waarmee boeren die klimaatvriendelijke prestaties leveren, worden beloond en een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan het tegengaan van de opwarming van de aarde.

Nu bij Biemond thuis aan de Grutto en bij zijn kantoor aan de Rottedijk de vlag van de Nationale Klimaatweek wappert, kijkt hij naar de stappen die hij kan zetten dicht bij huis.

“Het slechtste dat we kunnen doen, is elkaar verwijten maken. De kunst is uit te vinden hoe we het morgen - samen - beter kunnen doen. Nu de energie peperduur is, is het hét moment om onze huizen beter te isoleren en te bekijken of we de gaspijp aan het begin van de straat dicht kunnen zetten en over kunnen stappen op een eigen warmtenetje. Niet iedereen hoeft daarbij een eigen pomp te hebben; die dingen zijn duur en brommen. Omdat we aan de rand van het dorp wonen, zouden we bijvoorbeeld wel kunnen kijken of we ergens tussen de bosjes één pomp kunnen neerzetten. Ik hoop dat de gemeente ons daarbij wil helpen.” (Judith Rikken)