Vele voeten betraden het pad van de molens naar de spoorbrug. (foto: Clips Fotografie/Jan van Woerden)
Vele voeten betraden het pad van de molens naar de spoorbrug. (foto: Clips Fotografie/Jan van Woerden)

Frisse neus voor 1400 wandelaars

Algemeen 703 keer gelezen

Zevenhuizen - De Zevenhuizensche IJsclub, met Lionsclub Zevenhuizen organisator van de zevende Snertwandeling, mocht de vele handen die het werk licht moesten maken op de eerste zaterdag van het jaar dichtknijpen. Tegen de verwachting in bleef het tot een half uur voordat de laatste wandelaar binnen moest zijn droog en liet zelfs de zon zich even zien. Het was wellicht een gunstige factor om het aantal wandelaars dat een frisse neus wilde halen op te laten lopen tot 1400.

Een record was het niet, in 2020 telde de tocht 2878 deelnemers. Maar ondanks de aanvankelijk haperende organisatie - ‘mede door ziekte in het bestuur’ - heerst er tevredenheid over het aantal deelnemers. Sinds de eerste tocht is een stijgende lijn te zien: van 98 wandelaars tijdens de eerste editie in 2015, naar 1600 in 2019, tot bijna 3000 in 2020. Een verdere opmars werd gestuit door de maatregelen omtrent het coronavirus, waardoor de tocht tweemaal geen doorgang kon vinden.

“Om 7.00 uur stonden de eerste wandelaars al bij het gebouw van de Willem-Alexander Baan”, zegt Wil van Logchem, die namens de ijsclub in de organisatie zat. Daar zaten veel vrijwiligers klaar, om in te schrijven, routebeschrijvingen te overhandigen en het inschrijfgeld te innen.

Opbrengst
De precieze opbrengst kan Van Logchem nog niet geven, maar ze is voorzichtig optimistisch. “Het resultaat is in elk geval positief, dus er kan een leuk bedrag naar het goede doel.” Dat doel wordt bepaald door Lionsclub Zevenhuizen, waarvan de leden hun handen - voor het eerst in de geschiedenis van de Snertwandeling - flink lieten wapperen.

Van de vijf te kiezen afstanden - 7, 12, 17, 21 of 25 kilometer - waagden de meesten zich aan de afstand van 12 kilometer. Wie meer Wanderlust bezat en koos voor 17 kilometer of meer kreeg een flinke klim voor de kiezen bij uitkijkpunt Lührs in Bergschenhoek. “De moeite waard”, zei een groep dames, genietend van het uitzicht en druk in gesprek met een andere groep die, verbaasd over de hoogte in de buurt van het laagste punt van Nederland, een uitgebreide fotoreportage maakte op de voormalige vuilstort.

Van Logchem, die het stokje overnam van een ziek bestuurslid van de ijsclub, zegt de opbouwende kritiek die ze van deelnemers kreeg, mee te nemen naar de organisatie van de achtste tocht, in januari 2024.

Beloning
Na gedane arbeid kon geoogst worden: de kinderen kregen snoep, voor de volwassen wandelaars lag bij de finish een pin klaar, die door de Zevenhuizense kunstenaar Gre den Otter werd ontworpen. (Silvia Markus)