Wethouder Wybe Zijlstra en Marielle Franken onthullen de eerste tegel in het bijzijn van Rob Schurink en Rotary-gouverneur Wendy Boog.
Wethouder Wybe Zijlstra en Marielle Franken onthullen de eerste tegel in het bijzijn van Rob Schurink en Rotary-gouverneur Wendy Boog. Robbert Roos

Stoeptegels tegen vervuiling in Nieuwerkerk

Algemeen 1.037 keer gelezen

Zuidplas - ‘Hier begint de zee - Niets ingooien aub’. Dat staat op de twee stoeptegels die wethouder Wybe Zijlstra zaterdag onthulde op het Nieuwerkerkse Raadhuisplein. De tegels moeten het bewustzijn vergroten en verdere vervuiling van de zee tegengaan. Rotary Zuidplas wil mensen ervan bewust maken dat afval op straat uiteindelijk via het regenwater en het riool in de zee komt en ondersteunt daarom de landelijke actie’ Hier begint de zee’.

“Ons uiteindelijke doel is om in elke straat in de gemeente zo’n tegel te plaatsen”, lichtte Rotary-voorzitter Marielle Franken toe. Hiervoor is de Rotary op zoek naar sponsors en samenwerkingspartners die een tegel willen sponsoren of een plek weten waar die geplaatst kan worden.

Wethouder duurzaamheid Wybe Zijlstra is blij met het initiatief. “Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat afval, en dus ook microplastics, uiteindelijk via het riool in de zee en zelfs ons eten terechtkomen. Dat willen we natuurlijk voorkomen.” Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. “Als je boodschappen hebt gedaan, kom je vaak toch weer met flink wat plastic naar buiten. Maar dat kan in de plastic inzamelzak, en gooi je zeker niet op straat. Met deze tegels willen we hier in de gemeente Zuidplas bewustzijn creëren dat de zee niet bij Hoek van Holland begint of bij Scheveningen, maar hier bij de put waar wij nu staan.”

Rotary honderd jaar
De Rotary in Nederland bestaat dit jaar honderd jaar. Om dit te vieren en om de rotaryclubs onder de aandacht te brengen, fietsen de gouverneurs van de zeven districten vijf weekenden lang een emissieloze estafette langs alle clubs in Nederland. Gouverneur Wendy Boog bezocht afgelopen zaterdag de clubs in haar regio en werd in Zuidplas met luid getrommel van slagwerkgroep Afslag 9 verwelkomd.

“Ik ben blij en trots dat ik hier vandaag aanwezig mag zijn”, startte ze haar betoog. “Rotary Zuidplas is een actieve club met grote meerwaarde voor de gemeente. De club is hier al bijna vijftig jaar actief en heeft bijgedragen aan maatschappelijke initiatieven zoals het hospice, de projecten Schoolmaatje en Window to the World en Centrum Camino.”
Samen met rotaryvoorzitter Rob Schurink bracht zij een gouden schep mee. Die gaat in december in de gemeente Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen de grond in voor het eerste Rotary Voedselbos waarmee de estafette wordt afgesloten. Om dit voedselbos mogelijk te maken, worden puzzels verkocht. Per verkochte puzzel kan een boom in het nieuwe voedselbos worden aangeplant.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding