De locatie aan de Zuidplasweg, waar het college de opvanglocatie heeft voorzien.
De locatie aan de Zuidplasweg, waar het college de opvanglocatie heeft voorzien. Erik van Leeuwen

Twijfels over bestaan ‘deal’ flexwoningen

Algemeen 911 keer gelezen

Vervolg van voorpagina
Nieuwerkerk aan den IJssel - In de gemeenteraad rijzen steeds meer twijfels over de koppeling die het college maakt tussen de regionale opvanglocatie en de 48 flexwoningen, waarvoor de gemeente geld krijgt van het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

Het college heeft steeds beweerd dat de flexwoningen deel uitmaken van een deal en dat daarvoor de regionale opvanglocatie aan de Zuidplasweg als basis dient. Ook in de informatienota, die de gemeenteraad vrijdag ontving, benadrukt het college dat de opvanglocatie ‘randvoorwaardelijk’ is voor de overeenkomst voor de 48 flexwoningen. De helft van die flexwoningen moeten volgens afspraak met het COA gebruikt worden voor huisvesting van statushouders die toegewezen zijn aan Zuidplas. De andere helft kan de gemeente toewijzen aan lokale woningzoekenden.
Zuidplas krijgt voor realisatie van de flexwoningen een totaalbedrag van 4,8 miljoen euro, dat gespreid over tien jaar door het COA wordt betaald.

Niet de deal zelf wordt bekritiseerd, maar in de raad heerst het gevoel niet juist geïnformeerd te zijn door het college. Dat gevoel wordt gevoed doordat de koppeling tussen opvanglocatie en flexwoningen nergens zwart op wit staat. 

De VVD en het CDA hebben daarom maandag schriftelijke vragen gesteld over die koppeling. De partijen vragen het college duidelijk te maken hoe juridisch het verband is gelegd tussen de pilot flexwoningen en de ROL. “Wat ons bevreemdt, is dat er in de bestuursovereenkomst tussen het COA en de gemeente Zuidplas over de ROL, niet gesproken wordt over de flexwoningen”, schrijven VVD-raadslid Ferry van Wijnen en CDA-fractievoorzitter Benno de Ruiter.

De twee coalitiepartijen willen duidelijkheid en vragen daarom om de huidige vastgelegde intentieovereenkomst te mogen inzien. Het college liet maandag weten dat er laatste gesprekken worden gevoerd over afspraken over de flexwoningen die in een bestuursovereenkomst moeten worden vastgelegd. Het college herhaalt dat de flexwoningen er alleen komen als de ROL doorgaat.

VVD en CDA willen van het college ook weten waarom de vergoeding van het COA van 4,8 miljoen euro voor de flexwoningen wordt gespreid over tien jaar. “Betekent dit dat wij als gemeente de investering moeten gaan voorfinancieren? Waarom komt dit bedrag niet in één keer onze kant op? En wat zijn hiervan de consequenties?”

In de informatienota geeft het college ook de voordelen aan van één middelgrote opvanglocatie, zoals die aan de Zuidplasweg, boven kleinere en meerdere opvanglocaties. Zo stelt het college dat het COA weinig tot geen ervaring heeft met kleinere locaties. Het college verwacht daarnaast dat de verkenning naar meerdere locaties meer onrust in de samenleving zal veroorzaken. Ook zou er in geval van kleinere locaties geen sprake meer zijn van een ROL, maar van asielzoekerscentra (AZC). In deze locaties worden allerlei soorten asielzoekers opgevangen.