Ingeborg Burghouwt, Willeke van Leeuwen en Astrid van den Berg bezoeken regelmatig de Jongere Vrouwengroep bij Centrum Camino.
Ingeborg Burghouwt, Willeke van Leeuwen en Astrid van den Berg bezoeken regelmatig de Jongere Vrouwengroep bij Centrum Camino. Robbert Roos
Advertorial

‘Je kunt het niet alleen’

Algemeen 553 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Wanneer je met kanker geconfronteerd wordt is niets meer wat het was. Je krijgt te maken met veel verdriet, maar ook met vragen en onzekerheden. Centrum Camino in Nieuwerkerk is een inloophuis voor inwoners van Zuidplas en omgeving die leven met kanker, hun naasten en nabestaanden. Hier ben je welkom als je zelf ziek bent of bent geweest, maar ook als iemand in je omgeving kanker heeft of daaraan is overleden.

Het maakt geen verschil of je jong of oud bent, man of vrouw. Kanker kan iedereen treffen. Als je de diagnose krijgt verandert je leven en kom je in een spreekwoordelijke achtbaan terecht. Daar weten Willeke van Leeuwen (55), Astrid van den Berg (55) en Ingeborg Burghouwt (42) alles van. Drie power vrouwen die midden in het leven staan en een baan in respectievelijk de horeca, het onderwijs en de makelaardij combineren met een druk gezinsleven. Zij ontmoeten en steunen elkaar in de Jongere Vrouwengroep bij Camino. “Als je kanker krijgt heb je geen idee wat het inhoudt en wat er allemaal op je pad komt”, vertelt Willeke. “Een handleiding hoe je met de ziekte en nieuwe situatie om moet gaan is er evenmin.” Astrid vult aan: “Je wordt geleefd door je agenda en stapt eerst op een sneltrein, die later een stoptrein wordt, met verschillende gevoelens en emoties. Iedereen ervaart dat proces anders.”

In de Jongere Vrouwengroep vinden de vrouwen herkenning, erkenning en een luisterend oor. Ook delen ze ervaringen en lachen ondertussen heel wat af. “Tien jaar geleden verzorgde ik de catering bij de opening van Camino”, vertelt Astrid. “Ik weet nog goed dat ik dacht: ik hoop dat ik daar nooit gebruik van hoef te maken, maar dat liep heel anders.” Willeke en Ingeborg hadden net als Astrid veel baat bij yoga en massages en kwamen via een tip van hun yogadocent bij Camino terecht. “Op onze leeftijd, soms ook met een gezin met jonge kinderen, sta je anders in het leven dan iemand die al met pensioen is. Buitenstaanders weten soms niet goed hoe er mee om te gaan. Daarom is het fijn dat we elkaar bij Camino kunnen ontmoeten”, aldus het drietal.

Omdat de dames een druk leven leiden, komen ze gemiddeld één keer per acht weken ‘s avonds bij Camino bij elkaar onder begeleiding van Trudy en Annemarie. “De vrijwilligers die voor ons klaarstaan zijn erg betrokken”, vertelt Astrid. “Ik heb me hier vanaf het begin fijn, veilig en vertrouwd gevoeld.” Dat ervaren ook Ingeborg en Willeke. “Er zijn op internet wel forums zoals Koetjes & Kanker of Kanker.nl maar dat is toch wat afstandelijker dan dat je elkaar persoonlijk ontmoet. Je hoeft echt niet elke bijeenkomst aanwezig te zijn en mag ook overslaan als het niet in je schema past. Met elkaar bedenken we wat we willen doen. Er ligt niets vast.”

Voor vrouwen die nog twijfelen over Camino heeft het drietal een tip. “Als kanker in je leven komt moet je jezelf opnieuw uitvinden. Kijken wat wel en niet kan en wat het nieuwe normaal wordt.”
De dames roepen lotgenoten op eens langs te komen om kennis te maken en te kijken of de Jongere Vrouwengroep iets voor je is.” Want een ding staat volgens de dames vast: “Je kunt het niet alleen.” Meer weten? Bel de Camino-telefoon: 06 30228683 of kijk op www.centrumcamino.nl (Tekst en foto Robbert Roos)